Buffé 1
NYTT & HETT! September SMART KRETSLOPPSTÄNK VINN
500 KR I MATPENGAR Svampälskare – tävla på Instagram Färsk pasta med portvinssvamp, mums! Gillar du svamp? Var med i vår instagramtävling på temat med chans att vinna 500 kronor i matpengar! Den regniga sommaren har borgat för ett rekordår i svampskogen. Ge dig ut på jakt bland skivlingar, soppar, kremlor och riskor. Visa hur du tillagar skörden och var med i vår instagramtävling! I en soppa, gryta, risotto, stuvning eller sås. På toast, pizza eller i en paj. Syltad, inlagd eller marinerad. Färsk, torkad eller förvälld. Det fi nns ingen hejd på vad man kan göra med svamp! Skapa ett personligt recept med svamp som betydande ingrediens. Ta en bild och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 5 oktober vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 12 oktober och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även tävlingsvillkoren. Odling av svenska jätteräkor de första odlade svenska jätteräkorna har redan provsmakats. Och de var goda! berättar Matilda Olstorpe på Vegafish, som driver odlingar i Uppsala och skånska Bjuv. Med bakgrund som forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet har Matilda och hennes kollegor tagit fram en smart och miljövänlig odling. I stället för enbart fiskfoder äter de växande räkorna en blandning av bakterier, mikrosvampar och alger, en så kallad bioflock. I utbyte använder bioflocken räkornas avföring för sin egen tillväxt. Egentligen helt Tackare denaturligaeningenehöver tillxempelnte antibiotika användasasssängen enkelt så som ett naturligt kretslopp i sjöar och hav har fungerat i tusentals år. Tack vare den naturliga reningen behövs till exempel inte antibiotika i bassängen, något som inte heller är tillåtet i svenska odlingar. I skånska Bjuv är odlingarna direkt granne med Findus, som tar hand om paketering och försäljning av räkorna. Här pågår också försök med alternativt fiskfoder. Sekunda ärter och fiskrester som idag eldas upp kan bli räkmat. Och spillvärme från fabriken kan värma odlingsbassängerna. MOBILA MUSTERIER Fixar frukten direkt dignande äppelträd går snabbt från lycka till lätt ångest när frukten börjar dunsa mot marken. Sanna Rantamäki och Per Sternbeck fick idén om ett mobilt musteri när de promenerade runt i villaområdet Enskede utanför Stockholm och såg all fallfrukt. För fyra år sedan drog de igång, och gensvaret var direkt – efter två timmar kom första bokningen. Runt om i landet dyker det upp fler och fler mobila äppelmusterier som kommer hem och mustar i trädgården eller på marknader och matfestivaler. Äppelmustare – Sverigelistan Sveriges pomologiska sällskap listar mobila och fasta musterier i Sverige. Besök hemsidan svepom.se, gå in under fl iken »kunskap« och välj »musterier i Sverige«. För fl er mobila mustare, sök på »mobila musterier« på google.se. Detnda Sanna och Perehöverär deommer tilln trädgård är tillgång tillatten ochl. Säsongen börjar i slutet av augusti och varar ibland ända in i november. Det enda Sanna och Per behöver när de kommer till en trädgård är tillgång till vatten och el. De tvättar äpplena, krossar och pressar dem. För att öka hållbarheten pastöriseras musten och tappas på bag in box. Karin Fransson xxx Per mustar höstens skörd. B U F F É 9 • 2015 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN Wauw!