Buffé 1
HÄLSOSMART: Omega 3 O Sjögren reder ut frågan. Te
xt Anna K Sjögren Illustration Nina Olsson mega 3 är en typ av fett som kroppen behöver. Det är ett värdefullt näringsämne precis som vitaminer och mineralämnen. Det kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och behövs för hjärnans utveckling och funktion. Att man blir klokare av att äta fi sk, som många fi ck höra när de var barn, har alltså fått en vetenskaplig förklaring i dag. En del av fettet i hjärnan ska nämligen vara av typen omega 3 för att den ska fungera på ett bra sätt. När omega 3 kommer från havet kallas det för marint omega 3, och det är extra lätt för kroppen att ta upp och använda. Det fi nns i fetare fi skar, till exempel lax och sill, och därför är det bra att äta fet fi sk emellanåt. De nya kostråden från Livsmedelsverket föreslår fi sk 2–3 gånger i veckan, av både magra och feta sorter. Precis som vi människor måste fi skarna få omega 3 från maten. De kan alltså inte bilda det själva utan får sitt behov tillgodosett genom att äta alger. Vill man ha marint fett utan att äta fi sk kan man äta alger i stället, men det blir i så fall stora portioner eftersom algerna, precis som andra grönsaker, innehåller så lite fett. Ett enklare alternativ är att köpa kapslar med algolja. Kapslar med fi skolja är ett populärt kosttillskott, men eftersom fl era av de fi skslag som används för att tillverka den åtråvärda oljan är hotade kan det vara bra att veta att algolja innehåller samma fi na omega 3-fettsyror som fet fi sk. I Norge fi nns det MSC-certifi erad fi skolja, vilket innebär att den tillverkas av fi sk som kommer från ett hållbart fi ske. Det fi nns även omega 3 i växter som växer på land, till exempel raps, lin, hampa, chia och valnötter. Det har inte riktigt samma höga värde som det som kommer från havet, men till viss del kan det omvandlas till marint omega 3 i kroppen. Att använda rapsolja i vardagslag, i till exempel stekning och salladsdressing, är ett enkelt sätt att få lite omega 3 varje dag. Ägg, mjölk och kött kan även innehålla omega 3 i små mängder om djuren har fått fi skmjöl, rapsfrön eller någon annan källa till omega 3 i sitt foder. Hälsosamt omega 3 får vi i oss när vi äter fet fisk. Men finns det andra källor till det åtråvärda fettet? Anna Läser om alger påca.e/uffe. OMEGA 3 LEXIKON Fettsyror EPA och DHA är fettsyror som finns i fisk, skaldjur och alger som lever i havet. Marina omega 3-fettsyror är lätta för kroppen att ta upp och använda. ALA finns i till exempel rapsolja, linfröolja och valnötter. Till viss del kan ALA omvandlas till marint omega 3 i kroppen. Omega 3 från havet kallas marint omega 3 och är extra lätt för kroppen att ta upp. 12 B U F F É 9 • 2015 Fisk i stället för kapsel En fiskoljekapsel innehåller cirka 300 mg marint omega 3. Det är lika mycket som i: En munsbit (17 gram) stekt lax. En bit (19 g) inlagd sill. Ett hekto (100 g) skalade räkor. Fiskfritt omega 3 = alger