Buffé 1
FISKSOPPA - utan fisk Gör ett riktigt storkok sop
pa och frys in så har du fyra förberedda middagar. Tina, värm och lägg i tärnad fisk vid servering. Recept Lina Wallentinson Foto Lennart Weibull Ätdags! Häll 1 förpackning tinad soppbas i en kastrull. Låt koka upp. Späd ev med vatten och smaka av med salt. Lägg i 300 g torsk- och laxtärningar, låt sjuda 3–5 minuter eller tills fisken är klar. Bjud till! Aioli och krutonger är gott till. FISKSOPPA (BAS UTAN FISK) Ta fram stora grytan och sätt igång! Receptet ger fyra liter soppbas. Fördela i fyra lådor och frys in. GER CA 4 LITER 500 g gul lök 500 g potatis 750 g morötter 4 vitlöksklyftor 2 dl olivolja ½ dl tomatpuré 2 liter vatten ½ msk torkad timjan ½ msk torkad rosmarin 2 fiskbuljongtärningar 2 paket saffran (à ½ g) 2 förp hela tomater (à 400 g) salt, svartpeppar Laga smart! Med en matberedare går det snabbt att skiva grönsakerna. Och mixa soppbasen innan den läggs i frysen. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva lök, potatis och morötter, gärna i matberedare var för sig. Skala och fi nhacka vitlöken. 2. Fräs löken i oljan ca 5 minuter utan att den tar färg i en stor kastrull (5 liter). Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ett par minuter. 3. Tillsätt potatis, morot, vatten, vitlök, timjan, rosmarin, buljongtärning och saff ran. 4. Låt koka upp och låt koka under lock ca 15 minuter eller tills potatis och morot är helt mjuka. 5. Tillsätt tomaterna och låt koka ytterligare ca 10 minuter. 6. Krydda med 2 tsk salt och 1 tsk peppar. 7. Mixa soppan slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare. Fördela soppan i 4 enlitersförpackningar, låt svalna och förvara i frysen. FÖR ALLA Fri från gluten om lämpliga tillbehör serveras. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningarna och servera lämpliga tillbehör. B U F F É 9 • 2015 31 Tps! Dåligted plastlådor? Frysn tomma diskadejölkörpackningar. 4 middagar i frysen!