Buffé 1
PIZZA MED recept på ica.se/buff e varmrökt lax Fi
sk helt enkelt Martin Bergmans tre säkra tips för ett lyckat resultat. 1. Bra råvara. »Om du kan – köp färsk eller vakuumpackad fi sk. Och satsa på benfria fi léer. För den som inte kan rensa kan oro för ben förta hela upplevelsen.« 2. Salta! »Salta så mycket som du tror, och ta sedan lite till. Salt smakförhöjer och bidrar också till en fastare konsistens.« 3. Smaksätt. »Det roliga med fi sk är att man kan nöja sig med salt och peppar på själva fi sken och sedan experimentera med tillbehören. Vi har exempelvis lax med kvannepesto, sill med syltade granskott eller kall dressing med syrlig havtorn till rökt fi sk.« 4. Ång- eller ugnskoka. »Säkrare än stekning för att bevara saftighet. Använd en stektermometer i fi skens tjockaste del och tillaga till ca 56°C. Ta hellre ut för tidigt än för sent; i värsta fall är det bara att koka fi sken lite till.« Jagehöer ngen temperaturätare; ag etroppen ärisken ärärdig. gen önska att det fanns fl er professionella abborrfi skare. Tyvärr kan jag inte påverka så mycket; en större förändring av yrkesfi sket måste komma från politikerhåll. För en som dagligen fi lear, saltar in, smaksätter och hanterar fi sk blir doften en ständig följeslagare. – Det är som ingen idé att gå emot det, fi sklukten är jag. Ibland kan jag tänka på det när jag sticker direkt från restaurangen för att träna ungarnas hockeylag. Fast sedan, när jag knäböjer där på isen för att knyta skridskor, bara suckar de: »Åååh, du luktar alltid så gott!« Krämigaxröra påurdegsbröd. Recept påca.e. Matgäster och VilhelmiElisabe Wa fors och Anders Axel onrånkånska Bjä edar alt »Gårdsbutikens tapasta rik« och juter avådeat och tågresa. abor åker gratiselan tationerna Vilhelmina och Vilhelmina No a, där estaurangeni er, precis därångavänger avot jä dalgångarna. B U F F É 9 • 2015 19 Matpaus i Vilhelmina