Buffé 1
SE HUR MAN ÖPPNAR OSTRON På ica.se/buffe kan du s
e en film om hur du enkelt öppnar ostron! Övernalviljon ostroneckan lurpar New York-ornaig. Många nderappyour, – Alla äter ostron, verkar det som, säger Emelie. Vi ser sjuåringar slurpa i sig dem lika naturligt som en ostmacka! En bidragande orsak kan vara att de amerikanska ostronen är mildare i smaken än dem vi oftast får serverade i Sverige, och så himla lätta att få tag i. Vad som har gjort ostron så billiga och tillgängliga är faktumet att de grunda vattnen längs den amerikanska östkusten har avgiftats och åter är rena nog för att etablera odlingar. För ostron fungerar lite som havets filter och kräver inte bara salta hav, utan även rena! När upptäcktsresanden Henry Hudson i början av 1600-talet utforskade New York-bukten och Hudsonfloden beskrev han ett metertjockt lager av ostron som i princip täckte alla vatten kring de öar som skulle komma att utgöra staden New York. Man har uppskattat att upp emot halva världsbeståndet av ostron fanns utmed den amerikanska östkusten – vilka man har att tacka för de vackra stränder som sträcker sig från Massachusetts till South Carolina. När staden sedan anlades (först som New Amsterdam) upptäckte de nya invånarna snart denna havets delikatess, som verkade finnas i ett aldrig sinande utbud. Under större delen av 1800-talet kantade hundratals »oyster barges«, lustiga små husbåtar, Manhattans kajer. Här samlades såväl hamnarbetare som finare folk för att avsluta dagen med ett fat kalla ostron eller två. I dag finns det bara en enda pråm kvar, en fallfärdig historia som Alex Pincus från Grand Banks och hans bror Miles köpt och planerar att restaurera, och förhoppningsvis sjösätta nästa år. Ostron såldes också från vagnar på gatorna och var alltså stadens första gatumat! Men de nya invånarna byggde också fabriker och avlopp, och vid förra sekelskiftet var vattnet längs hela östkusten så förorenat att hela ostronbeståndet dog. Men i dag, efter ett intensivt reningsarbete, har man alltså lyckats avgifta dem, och ett nytt bestånd är på god väg att etableras. ODLINGAR newyorkare älskar sina ostron, men vi i Sverige ligger inte långt efter! Förra året satte vi i oss 350 ton, vilket var en uppgång med över tusen procent på tio år. över 95 procent av de ostron vi äter är odlade i grunda bäddar kring kusterna, men till skillnad från andra havsodlingar – som jätteräkor – har dessa en positiv effekt på våra hav. Ostronen, som lever på mikroalger och växtplankton, silar i princip vattnet runt omkring sig och lämnar sedan kvar näring som tas upp av andra organismer. de flesta ostron vi äter i Sverige är importerade från Frankrike. Vi har ett litet men växande bestånd utanför Bohuslän, men dessa utgör bara en liten del av dem vi konsumerar. det svenska företaget Ostrea, ostron på latin, har efter en konkurs förra året återetablerats och planerar en storskalig odling på Sydkoster. Ostronfeber! TOPP 5 New Yorks 5 bästa raw bars: Grand Banks, Hudson River Park/Pier 25. Gammal skuta med fantastisk utsikt. Öppet när vädret tillåter. www.grandbanks.org Littleneck, 288 3rd Avenue, Brooklyn. Avspänt hak i nyhippa Gowanas-området. Öppet alla dagar från 17, cash only, inga kreditkort! www.littleneckbrooklyn.com Aquagrill, 210 Spring Street. Legendarisk raw bar med över 30 olika ostron varje dag. www.aquagrill.com Mermaid Oyster Bar, 79 Macdougal Street. Liten och charmig bar med fantastiskt trevlig personal. Happy hour, mån–fre, 17–19, $1 per ostron! www.themermaidnyc.com Colonie, 127 Atlantic Avenue, Brooklyn. Trevligt Brooklynhäng, Happy hour, mån–fre, 17– 19, $1 per ostron! www.colonienyc.com B U F F É 9 • 2015 29