Buffé 1
Mer fisk i veckan 5. 1. 3. 9. 4. vardagsfirrar 10
snabba Få in mer fisk och skaldjur i veckan. Liselotte Forslin löser vardagspusslet med tio snabblagade goda rätter. Flera av recepten passar lika bra till helgen. Av Liselotte Forslin Foto Lennart Weibull 1. SURDEGSPIZZA MED RÖKT LAX Enkelt med färdig deg. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Dela 1 färdig pizzasurdeg (påse, 400 g) i 4 bitar. Dra ut till rundlar, ca 15 cm i diameter. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda 1 ½ dl crème fraiche med 2 msk grovkornig osötad senap och bred över pizzabotten. Strö på 2 dl riven lagrad ost. Fördela 200 g fryst, tinad och urkramad spenat över. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Toppa med 200 g strimlad kallrökt lax när pizzan tagits ut ur ugnen. Mal över lite svartpeppar. Servera med citronklyftor och en god sallad. 2. TOM KHA GAI MED FISK Smakstark thaigryta. FÖR 4 PERSONER Skär 250 g rotselleri och 250 g morot i cmstora tärningar. Skiva 3 salladslökar och 150 g sockerärter tvärsöver. Hetta upp 2 msk olja i en stor gryta och fräs ½–1 msk röd currypaste hastigt. Lägg i rotfrukterna och fräs under omrörning ett par minuter. Häll på 1 burk kokosmjölk (400 ml), 2 msk konc fiskfond och 2 dl vatten, låt sjuda 10–15 minuter. Tillsätt 2 msk färskpressad limejuice, 1 msk japansk soja, 1 msk asiatisk fisksås och 1 msk flytande honung. Lägg i 1 påse frysta torsk- och laxtärningar (300 g), låt sjuda ytterligare 3 minuter. Garnera med mynta och servera med ris. 22 B U F F É 9 • 2015 3. STRÖMMING MED FETA & PESTO Medelhavssmaker. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Skölj och klipp bort fenorna på 500 g strömmingsfiléer. Lägg filéerna med skinnsidan ner på en skärbräda och krydda med 1 ½ krm salt och 1 krm peppar. Fördela 1 burk pesto (ca 130 g) och 150 g smulad fetaost över och rulla ihop filéerna. Lägg rullarna med skarven ner i en smord ugnssäker form. Häll över 1 burk tomatbaserad pastasås (ca 400 g) och strö över 1 dl kalamataoliver. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera med kokt potatis och gröna bönor. 4. TERIYAKILAX MED GRÖN WOK Japansk snabbmat. FÖR 4 PERSONER Skär 1 broccoli (ca 250 g) i buketter och skiva stammen tunt. Koka i lättsaltat vatten 2–3 minuter. Hetta upp 1 msk sesamolja i en stor panna och fräs broccolin och 150 g salladsärter hastigt. Tillsätt 1 dl frysta ärter och fräs ytterligare någon minut. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. Stek 4 bitar lax (ca 600 g) i 2 msk rapsolja på medelvärme ca 3 minuter per sida. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Häll över 1 dl teriyakisås mot slutet och låt fräsa ca 1 minut. Strö över 2 msk sesamfrön. Servera med de wokade grönsakerna, ris och mer teriyakisås.