Buffé 1
Älsklingsrätten Älsklingsrätten – Bland det godas
te jag ätit! Det sa Buffés chefredaktör Tony Wallin om den brunspräckliga laxrätt som han serverades på matstudion och lunchkrogen Adam & Albin i Stockholm. – Det här måste vi få receptet på, fortsatte Tony. Och då föddes idén att låta er läsare önska recept på någon älsklingsrätt som ni ätit på en bar eller restaurang. Buffé rycker ut och tar reda på receptet och anpassar det för hemmamatlagningen! Av Tony Wallin Foto Pelle Berglund BUFFÉ FIXAR Tonys favorit! Några tankar bakom receptet Rimmat, kokt, rökt, friterat, kallt, varmt, krispigt, mjukt, milt, kryddigt, rent, kladdigt, krämigt… Allt ryms i den bakpappersklädda asiatiska bambukorgen. Som dessutom känns riktigt nyttig. Det är en upplevelse varje gång pinnarna förs till munnen. Och vi är många som har fastnat för den, så många att det blivit lunchkrogens signaturrätt. Hur kommer man på en sådan, fi nns det en story? – Klart rätten har en story, Buff és chefredaktör Tony Wallin njuter av älsklingsrätten. 14 säger Adam Dahlberg, ena partnern i Adam & Albin, B U F F É 9 • 2015 med ett ödmjukt leende. Storyn stavas chirasushi. En mycket vanlig japansk lunchrätt som kan liknas vid sushisallad. En rätt som har en stor plats bland grabbarnas älsklingsrätter. –Vi är inte experter på japansk mat, men både Albin och jag älskar nudlar, säger Adam. Och då snackar vi japanska kvalitetsnudlar – inte de där snabba studentvarianterna. – Vi gör vår egen tolkning av det japanska köket, dels genom att utgå från den matlagning som vi är bäst på, dels genom att använda de råvaror som vi är vana vid och som gästerna känner igen och tycker om. – Eftersom vi satsar på nudelrätter i lunchmenyn gjorde vi en nudelrätt av chirasushin. KOMMENTAR: Den som oroas över att det är ett restaurangrecept med många moment kan i lugn och ro förbereda de olika delarna, och sedan blir det superenkelt vid serveringen!