Buffé 1
Lyxig fredagskväll! ÖRTIG FISKGRYTA MED VONGOLEMU
SSLOR & GRILLAT BRÖD Örtoljan med basilika, persilja, dragon och vitlök ger smak åt både soppan och den grillade surdegsbaguetten. FÖR 4 PERSONER 400 g laxfilé 300 g stillahavshälleflundra eller torskryggfilé (MSC-märkt) 300 g förkokta vongolemusslor (frysta, tinade) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 röd chili (t ex spansk peppar) 2 fänkål (à 250 g) 150 g salladsärter 2 dl torrt vitt vin 1 msk hummerfond 2 msk fiskfond 2 dl vispgrädde 1 msk majsstärkelse ½ surdegsbaguette 1 dl riven parmesanost smör salt, peppar ÖRTOLJA 1 kruka dragon ½ kruka basilika 1 kruka persilja 2 vitlöksklyftor 1 msk finrivet citronskal 1 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa alla ingredienser till örtoljan och krydda med ½ tsk salt. Sila genom finmaskig sil. 2. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Ansa och hacka fänkålen. Strimla salladsärterna. 3. Ta bort ev skinn och skär fisken i mindre bitar. Skölj musslorna. 4. Fräs lök och vitlök i 1 msk smör ca 5 minuter utan att de får färg. Rör ner chili och fänkål, fräs ytterligare 2 minuter. 5. Tillsätt vin, fond och 6 dl vatten. Låt koka ca 15 minuter under lock på svag värme. 6. Sätt ugnen på 225°C. 7. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Rör ihop majsstärkelsen med lite vatten och rör ner. Låt koka upp. 8. Skär brödet i sneda skivor. Bred hälften av örtoljan på brödet och strö över parmesanen. Sätt in i ugnen ca 5 minuter. 9. Lägg ner fisk, musslor och salladsärter i grytan, låt sjuda 3–5 minuter. Rör ner resten av örtoljan. Servera med brödet. . FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Välj laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Fiskgrytan gör succé! B U F F É 9 • 2015 11 Lat grytan sjuda! Hantera extra varsamt när fisken lagts ner.