Buffé 1
Peruvian style! Läs mer om det peruanska köket på
ica.se/buff e. Nationalrätten CEVICHE På Chicha08 serveras cevichen på äkta vis med rödlök, sötpotatis och kokt peruansk majs, som är betydligt större än den vi är vana vid. Den rostade majsen bidrar med skönt tugg. FÖR 4 PERSONER 400 g gös- eller torskfilé (fryst, tinad, gärna MSC-märkt) 1/3 aji limo eller 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 2 dl färskpressad limejuice 4 dl leche de tigre (se recept) 1 rödlök 1 dl kokta majskorn 1 dl rostade, salta majskorn salt färsk koriander till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär fi sken i jämnstora små tärningar. 2. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 3. Rör ihop chili, limejuice, leche de tigre och 2 tsk salt. 4. Skala och skär löken i tunna skivor. 5. Blanda fi sken med såsen och lägg upp i djupa tallrikar. Lägg på lök och majs. Garnera med koriander och servera genast. Kokt, skivad sötpotatis är gott till. FÖR ALLA Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Gör glutenfri: kontrollera innehållet i leche de tigre. LECHE DE TIGRE I Peru fi nns det lika många recept på leche de tigre som det fi nns köttbullsrecept i Sverige, men grunden består oftast av fi skspad eller fond, lime, chili och salt. Viktigt att den är syrlig. GER CA 5 DL 1 ½ msk konc fiskfond + 5 dl vatten eller 5 dl Charlys fiskfond (recept på ica.se/buffe) 1 ½ msk finriven färsk ingefära 1 selleristjälk ½ aji limo eller 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) GÖR SÅ HÄR: 1. Skala ingefäran. Skär sellerin i mindre bitar. Grovhacka chilin. 2. Mixa alla ingredienser. Sila,ställ kallt. FÖR ALLA Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Gör glutenfri: kontrollera innehållet i fonden/buljongen. limesyrligt & hett 34 B U F F É 9 • 2015