Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Grillplock av anna gidgård, bitte e:
son forsberg, annika ortmark lind, robert kjessel, tony wallin, Jacob gray, änders norsell, pepe nilsson PRICKIGT GRÄSLÖKSSMÖR 200 g rumsvarmt smör 1 kruka hackad gräslök 1 msk pressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1 . Kör smöret i matberedaren tills det är smidigt. Tillsätt gräslök och citron och rör om ordentligt. 2. Forma till en avlång rulle, linda in 1 plastfilm och låt vila svalt några timmar. Det går också bra att frysa. CHIUSMÖR 200 g rumsvarmt smör 2 msk rosépeppar 1/2 färsk finhackad röd chilifrukt skal av 1/2 citron GÖR SÅ HÄR: 1 . Kör smöret i en matberedare tills det blir smidigt. 2. Grovkrossa rosépepparn och finhacka chilifrukten. Tillsätt alla smaksättare och rör smöret slätt. 3. Forma till en avlång rulle, linda in 1 plastfilm och förvara svalt i kylen några timmar, eller frys in med en gång. DIJONSENÄPSSMÖR 200 g rumsvarmt smör 1/2 finhackad lök 2 tsk fransk senap 1/2 dl finhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1 . Kör smöret i en matberedare tills det blir smidigt, blanda i de andra ingredienserna tills du har en jämn blandning. 2. Forma till en avlång rulle, linda in i plastfilm och förvara svalt i några timmar. Det går också bra att frysa. ORDET BARBECUE Engelska ordet barbecue kommer av spanskans barbacoa. Ordet förekommer redan 1526 i en bok som beskriver indianernas sätt att tillaga kött och fisk över öppen eld eller nedgrävd i en grop med heta stenar. För indianerna var tillagningen med rök samtidigt ett praktiskt sätt att bevara mat på. Information hämtad ur Jonas Borssens utmärkta barbecueoch grillbok Absolute Heat I Självklart kan du röra samman smöret för hand eller med hjälp av en elvisp. GRILLA MED FÖRSTÅND Få saker gör själen så gott som grillat Men hur är det med nyttan för kroppen? Buffé har de senaste rönen om hur man tillagar hälsosamt på en bädd av glöd. När vi njuter som bäst av grillens godsaker kommer varje sommar någon larmrapport om faran med att grilla. Men innan man släcker glöden för gott kan det vara bra att få lite perspektiv på faran. Förmodligen får man i sig mer cancerframkallande ämnen i den vanliga maten. Grillsäsongen i Sverige är dessutom så kort att vi inte utsätts för några större mängder skadliga ämnen från den tillagningsprocessen utslaget på ett år. Livsmedelsverket sammanställer forskningen på området, och deras budskap är att grilla med förnuft på väl genomluftade platser och behandla råvarorna med omdöme. Då kan vi, enligt docent och toxikolog Ulf Hammerling, fortsätta att njuta av sommarens utomhuskok. PAH JUICEBITAR När man kyler drycker med is kan det bli lite blaskigt vartefter isen smälter. En lösning är att kyla bål och fruktdrinkar med iskuber av juice. Frys in dagen före. Å andra sidan ska vi vara medvetna om att det bildas skadliga ämnen när vi lagar mat över eld eller glödande kol. När det gäller grillning har man på Livsmedelsverket i första hand samlat information om PAH (polycykliska aromatiska kolväten), ämnen som kan bidra till att cancer utvecklas. Men även så kallade stekytemutagener bildas vid tilllagningen, något som kan framkalla tumörer och som man uppmärksammade redan på 1970-talet Gemensamt för dessa ämnesgrupper är att man kan minska bildandet av dem genom att hålla nere temperaturen. Om vi tittar på PAH uppstår riskerna när man steker köttet för hårt på grillen, både när det gäller temperaturen och tiden, konstaterar Ulf Hammerling. Man bör undvika att hårdgrilla och därmed få en svart skorpyta. Samtidigt ska man se till att köttet är genomlagat, så det gäller att både gasa och bromsa på samma gång. Egentligen handlar det bara om att ha råvarorna på lagom höjd från glöden och grilla lagom länge. KLOTGRILL MINA 3 BÄSTA GRILL VINER • Mischa Billing, ordförande i Svenska Sommelierföreningen, föreslår: 6001 , Rueda Superior 2001 Marques de Riscal. Spanien, 59 kr. Ett fynd. Friskt, gott, fruktigt, citrustoner och medelfylligt. Ett perfekt vitt sommarvin till grillade fiskar. 3878, Mouton Cadet. Rothschild Bordeaux Magnumflaska, 169 kr (1 500 ml). Gott till grillat kött. En röd klassiker med god bärig stil, lite ekfatston och med en fin fräsch fruktsyra. Magnum är roligare och godare än den vanliga flaskan. 7711 , Asti Spumante Cinzano, 69 kr. Ett trevligt bubbel från Italien, med något lägre alkoholhalt. Sött med en liten russin- och äppelton. Gott till färska bär och tårtor. 1 - Min personliga favorit är klotgrillen. Jag grillar helst med locket på. Då får man en jämnare värme med lite lägre temperatur, man minimerar risken att elden flammar upp och maten blir väl tillagad utan att bli bränd. Ytterligare ett argument för att dra ner på värmen i grillen är att röken från en riktigt het glöd innehåller mer skadliga ämnen än röken från en svalare värmekälla. Även om man tillagar maten i indirekt värme i en barbecue bör man alltså se till att glöden inte har för hög temperatur. AOL
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48