Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32 Kött- och kycklingdelarna sprayas me
d äppeljuice med jämna mellanrum. den vidsträckta amerikanska prärien. Detta är något av barbecuens huvudstad . Hä r har vi stämt träff med Carolyn Wells, en av de kvinnor som betytt mest för at t utveckla barbecue som livsstil, både i US A och internationellt. Carolyn ä r grundare av Kansas City Barbeque Society, en organisation som sprider information om barbecue och organiserar enorma tävlingar run t om i USA . Den uppmärksamma läsaren märker kanske att vi just stavade barbecue på två olika sätt - barbecue med »c« är den vanliga stavningen, »q« använder man om man vill vara lite speciell. Och Carolyn Wells är lite speciell. Hon talar med en raspig, mörk röst, märk t av många år i barbecuerök och ännu fler med en cigarett i mungipan, hon skrattar ofta och gärna och tar ingenting pä särskilt stor t allvar. Även om de tävlingar hon organiserar är professionellt genomförda påpekar hon at t det viktigaste för barbecue-entusiaster är att ha kul och träffa likasinnade. Gärna över en öl eller två. En tidig lördagmorgon svänger vi in framför familjen Wells villa i förorten Grandview, en halvtimme från Kansas City och dess 80 barbecue-restauranger. Carolyns medarbetare, Stephanie Wilson, släpper in oss genom dörren, tät t åtföljd av den entusiastiskt svansande Sam - familjens hund. Nä r Stephanie inte arbeta r på KCB S är hon lagledare för barbecueteamet Tom8c Josh's 3 2 Orgasmic Slabs, och hon har fått det prestigefulla förstapriset i kycklingklassen i Jack Daniels årliga tävling. Idag har hon varit i gång bakom spisen sedan klockan sju, angelägen att bjuda de långväga främlingarna på den bästa barbecue man ka n äta . Vi inleder dagen med jordgubbar som doppas i créme fraiche och råsocker, en mjukstart inför de tunga kötträtte r som ska följa. På bakgården bolma r redan den stora barbecuegrillen, fylld med Stephanies prisbelönta kyckling, revbensspjäll och fläskfilé. Carolyn, som slutade tävla för några år sedan, bidrar med lammkotletter, snabbfrästa grönsaker och allmän uppmuntran . ETT SÄTT ATT UMGÅS Medan maten sakta tillagas i den söta röken har vi gott om tid at t dricka öl och snacka - för många amerikane r är barbecue en viktig social mötesplats, ett opretentiöst sätt att umgås en eftermiddag utan att det kostar skjortan. Traditionellt sett ha r männen stått för matlagningen, men p å senare år har allt fler kvinnor vågat sig in i den machobetonade sfären. Därmed ha r även menyn breddats; även om barbecue inte ä r någo t för vegetarianer är variationen större idag. Dessutom har det utvecklats teorier om vilka viner som fungerar bäst till det sötstarka kötte t - en otänkbarhe t för några å r sedan. Nä r vi väl slår oss ner vid matborde t är klockan redan tre på eftermiddagen, och apti - ten ha r stått på tillväxt i nästan fem timmar. Det ä r tur, för de amerikanska portionerna ä r rejält tilltagna. Kycklingen anländer i en tä t barbecuesås, och det saftiga köttet ä r djupt rosa - inte för att det är rått , det är färgat av röken från äppelträet. Revbensspjällen är kladdiga och starka , men Stephanie är missnöjd: kötte t är inte mör t nog. De tjocka lammkotletterna påminne r mest om grillad mat som vi ä r vana vid och serveras med en mintgelé som erbjuder en välkommen svalka mo t allt det mäktiga och tunga . Till det hela får vi en typiskt amerikansk potatisgratäng, fullmatad med ost och toppad av fräsiga cornflakes. De t verkar helt otänkbar t är att vi skulle orka med dessert efter denna orgie i kött , men Stephanies ananaspaj tackar man inte nej till. Nä r vi åker hem igen luktar kläderna fortfarande av rök, och för säkerhets skull ha r vi fått med oss en »doggybag« med delikata rester. Inte nog med det, med oss i bagaget ha r vi den dyrbaraste skatten av alla: Carolyns och Stephanies hemliga recept.
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48