Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 GriHpiock Klot på bordet Grill med l
ock gör det möjligt att njuta av den goda röksmaken som bildas vid långsam tillagning. Nu finns det även små bärbara varianter som är lätta att ta med på picknick. De är också perfekta att ha i husvagnen eller båten där det är ont om utrymme. Klotgrill som kan ställas på bordet, ca 199 kr på Maxi. -p Smokey Joe Gold, Weber, ca 695 kr, säljs bl a på Jämia. MAGERT PÅ GRILLTALLRIKEN Om du vill tänka magert kan du tänka grillat Att grilla är ett smalt alternativ eftersom man inte tillför något fett, och under tillagningen smälter en del av det naturliga fettet i råvaran. Minst 15 procent av fettet i köttet försvinner vid grillningen. När man grillar utsätts man inte heller för frestelsen att göra en skysås, där varken fettet eller de brända partiklarna i stekpannan är nyttiga, säger Karin G Franson, dietist på Svensk köttinformation. När det gäller oljebaserade marinåder konstaterar hon att dessa inte tillför något ytterligare fet t För det första bör man torka bort överflödig marinad innan man grillar, eftersom droppande olja på het grillkol ger skadliga ämnen. Kött tar inte heller upp fett, så resterande olja rinner av. Fettfällan i grillsammanhang är i stället tillbehören, som såser, aromsmör och gratänger. Men med en gnutta fantasi är det enkelt att byta ut dessa mot magrare och lika goda alternativ. Man kan göra en enkel sås eller salsa baserad på tomat eller varför inte ta färdiga tacosåser, antingen som de är eller blandade med till exempel en mager kesella. En söt-sur sås baserad på citron är raffinerad till ett välkryddat fläskkött Av matlagningsyoghurt kan man göra en tsatsiki, som är god till både lamm och nötkött Eller varför inte blanda en matig, saftig sallad, då behövs inga såser alls. Glazeparty Bjud på knytis där alla gäster får i uppgift att ta med sig sin favoritglaze (smaksättare som tillsätts i slutet av grillningen och som ger smak och en »lackad« yta) eller grillsås. Samma kött/fisk/fågel komma att smaka väldigt Våga olika. experimentera! GETOSTSÅS Extra gott till grillat lamm men passar till allt grillat och även att doppa grönsaker i. Det här är något som de som sitter och tittar på grillmästaren i arbete kan utföra vid bordet kanske med ett glas rött vin i ena handen: ^^^^^^^^^^^ ^ Pensla aluminiumfolie med lite olivolja. Bryt 200 g getost i bitar och lägg på folien. Pressa över 2- 3 vitlöksklyftor och tillsätt 1/2 msk flytande honung. Vik ihop till ett paket och värm på grillen i ca 5 minuter. När getosten har smält för över den i en bunke. Låt svalna något Blanda i 1 dl naturell yoghurt och vispa i ca 112 dl olivolja i omgångar. Smaka av med salt peppar och ev lite rosmarin. kan KALLA DRINKAR VID GRILLEN Jordgubbsshake: Mixa 3 dl frysta jordgubbar, 112 liter vaniljglass light och 6 dl minimjölk skummigt. Blir ca 1 liter. Krämshake: Mixa 5 dl aprikoskräm, 112 liter vaniljglass och 3 dl mjölk till en krämig shake. Blir ca 1 liter. MINA 3 BÄSTA GRILLVINER Bengt-Göran Kronstam, skriver om vin i Dagens Nyheter och är chefredaktör för tidningen Vin & mat, föreslår: 6463, Koonunga Hill Chardonnay 2001, 74 kr. Ett riktigt smakrikt och potent vitt vin för grillad fisk 2209, Puycheric Syrah 2001, 53 kr. Rosé smakar utmärkt till ett grillspett med lax och scampi, gärna med en klick aioli och en varm tomatröra vid sidan om. 16669, Fetzer Eagle Peak Merlot 2000, 99 kr. Gott och mulligt rödvin till en amerikansk BBQ. Eller till en italiensk bistecca fiorentina med rucola. . J 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48