Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37 Barbecue-grilla i klotgrill Den som
vill ha snabbt och lättlagat göre sig icke besvär. Den här artikeln är för entusiaster, för grillare som vill prova något nytt. Det handlar om barbecue för oss som har en klotgrill (grill med lock) och som gärna spenderar en dag vid grillen i sus och os.. . Här följer några tips för att barbecue-grillningen ska bli riktigt lyckosam. AV TONY WALLIN FOTO PEPE NILSSON 3. Rökträ Blötlägg träspån/bitar som ska ge röksmak. Välj lövträ, tex ek, ask eller något fruktträ. Undvik barrträ, och kottar är helt förbjudna. I välsorterade grillbutiker kan man köpa amerikanska träspån av hickory och mesquite. 1. Glue/marinad Dela upp bitarna så att de får plats i 3-liters plastpåsar (använd dubbla). Se till att gluen/marinaden täcker samtliga delar. Knyt påsarna och låt ligga i några timmar eller över natten i kyl. Ta upp och lägg på fat/form och strö över kryddblandningen (rub). Täck som om det skulle vara en panering. Låt ligga kallt i minst 2 timmar. Skaka av överflödiga kryddor. Barbecue-grilla. 4. Rätt temperatur Vid barbecue-grillning är det ytterst viktigt att man kan hålla en konstant låg temperatur i grillen. De allra flesta behöver en termometer för att säkert kunna reglera värmen. Om man inte har en dyr grill som är utrustad med termometer kan man ordna det på egen hand. Butiker som är välsorterade på grilltillbehör kan ha en termometer som på bilden (Weber). Clas Ohlson säljer termometrar på postorder. Det är viktigt att den visar upp till minst 200°C samt går att montera på/i grillocket. Så här gjorde vi: Med en 4 mm stålborr borrades ett hål genom staget till handtaget samt genom plåten. En täckbricka (plåtskruv) användes för att hålla termometern på plats (lagom avstånd). Lägg i de tända (asktäckta) briketterna. Lägg på locket och stryp lufttillförseln så att temperaturen hamnar på ca 130°C. Lägg i spån samt det som ska barbecue-grillas. Reglera luftspjällen (under och i locket) så att temperaturen åter blir ca 130°C Kolla med jämna mellanrum så att den inte ökat/minskat. 6. Indirekt värme/rökning Undvik att placera grillbitarna direkt ovanför briketterna. Här ser vi två metoder. Bilden överst: Lägg en hög med tända briketter i mitten på bottengallret. Placera en stor folieform med hål i botten med blötlagda träspån ovanpå briketterna. Lägg grillbitarna i folieformar eller på barbecue-plåt som placeras på grillgallret. Lägg på locket. Bilderna under visar indirekt värme med hjälp av små galler (tillbehör) som håller briketterna på plats på sidorna. I mitten kan man placera en rökpåse med grillbitar som är preparerade som de övriga. Obs! se till att påsen blir väl tillsluten. Ovanför påsen, på gallret, kan en form med barbecue-bitar placeras. De blötlagda träbitarna kan läggas direkt på briketterna. 2. Tänd briketterna Tänd briketterna (som ska vara av god kvalitet så att de räcker länge). Använd tändrör (bilden) eller en elektrisk tändare, se sid 29. För att snabba på tandningen i tändröret kan man fylla briketter till hälften, lägga i några tändkuber och sedan fylla upp med briketter. Det tar ca 30 minuter att tända briketterna så att de blir täckta med aska. 5. Bitar färdiga för barbecue-grillning Fläskkarré i bit (ca 1 kg), tjocka revbensspjäll i bit (750-1 500 g), kycklingklubbor (200-250 g/st) passar bra att barbecue-grilla under lång tid. Fläskfilé och kalkonbröst passar bra att lägga i rökpåse och placera mellan briketterna. 7. Lång tid/fylla på briketter Barbecue-grillning är en form av lätt rökning, vilket betyder att det är viktigt med lång tillagningstid (låg temperatur). Briketterna räcker vanligtvis i 2-3 timmar. Därför måste man förbereda en ny omgång briketter efter cirka halva barbecue-tiden. Mängden briketter beror på hur stor grill man har. Räkna med 15-30 stycken. Tänd dem och låt briketterna bli täckta av aska. Tillsätt dem och ett par nävar blötlagda träflisor. Lägg på locket och stäng spjällen så att värmen inte rusar iväg uppåt 200°C. En liten ökning är svår att undvika. Var med och justera spjällen tills temperaturen åter är konstant ca 130°C. Vill man kan man tillsätta en mindre mängd briketter varje timme. Efter 3-4 timmar på grillen kan man lägga in grillbitarna i tättslutande foliepaket och lägga dem i ugnen i 3-4 timmar (75-100°C). Resultatet är värt besväret! 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48