Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 MARINAD är samlingsnamnet då en väts
ka med kryddor hälls över kött fisk, skaldjur eller fågel. Råvaran får ligga i minst 2 timmar. I de flesta fall handlar det dock om att smaksätta ytan, speciellt om olja används i marinaden. Här en bra marinad/smaksättare för lax. Recept för 8-10 personer: Blanda 2 dl olivolja med 1/2 dl worcestersås, 1 msk färskpressad citronjuice, 6-8 droppar tabasco, 3 grovhackade vitlöksklyftor, 1 dl grovhackad bladpersilja och 2 krm salt Laxfjäril marineras i 2-8 timmar före grillning. Smaksätt sedan med 1 tsk salt Se även sid 47. TOPPING kallas aromsmör och liknande som bjuder på såväl smak som konsistens. Till den grillade biffen passar det bra med en skiva mjukost, tex cantadou eller boursin. FANKALSCHUTNEY MED SAFFRAN OCH CHILI Skär ca 500 g fänkål i kvartar. Skär bort rotfäste och finstrimla. Fräs fänkålen, 1 finhackad röd chilifrukt och 1 finhackad vitlöksklyfta mjuk i 3 msk olivolja i 20-25 minuter på svag värme. Salta och peppra. Strö över 1 påse saffran å 1/2 g och 2 msk socker och låt smälta in i fänkålen. Häll på 1 dl vitt matlagningsvin, 1 dl äppelcidervinäger och koka tills 1 /3 av vätskan återstår. Häll på 2 dl vatten och 112 dl konc kycklingfond. Låt puttra i 5 minuter och red därefter av med 1112 tsk ljus maizena redning. Smaksätt med salt och peppar. Låt svalna. Gott till grillad fisk, tex laxfjäril och skaldjur. ROSTAD PAPRIKASALLAD Sätt ugnen på grill, högsta värme. Dela 4-5 röda paprikor. Lägg dem på en ugnsplåt, pensla lätt med olja. Rosta paprikorna högst upp i ugnen tills de får stora svarta fläckar. Lägg paprikan i en skål och täck med plastfilm eller aluminiumfolie. Låt stå i 20 minuter. Pilla därefter försiktigt bort skalet, rensa bort kärnor och fäste. Skär paprikan i grova strimlor. Blanda dem försiktigt i en skål med juicen från 1 pressad lime, skivor av 1 skalad lime, 112 dl olivolja, 1 ask raka sardellfiléer å 50 g samt 10 rivna basilikablad. Smaksätt med nymalen svartpeppar och salt. Gott till grillade fläskkotletter. LÖK- OCH SENAPSREUSH Skala och grovtärna 500 g silverlök eller schalottenlök. Fräs 1/2 finhackad röd chilifrukt och 1 finhackad vitlöksklyfta i 25-30 minuter i 3 msk olivolja utan att den tar färg. Salta och peppra. Strö över 2 msk socker och låt smälta in i löken. Häll på 1 dl äppelcidervinäger, 1 tsk kycklingfond, 1 dl vatten och 2 msk gult senapsfrö. Låt stå och puttra på svag värme i 5 minuter. Rör ut 1 tsk gurkmeja och 1 msk Colmans senapspulver i 2 msk vatten. Blanda ner i lökblandningen. Låt svalna. Finhacka 1/2 kruka gräslök att blanda i lökblandningen. Salta och peppra. Gott till falukorv.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48