Buffé 1
KYCKLINGSALLAD MED KAMUT & KRISPIG KÅL Kamutvete
ger gott tugg. Här i en sallad med grillad kyckling och färgstark grön- och rödkål. FÖR 4 PERSONER 1 grillad kyckling 1 ½ dl kamutvete 1 rödlök 200 g rödkål 75 g grönkål 1 dl granatäppelkärnor, färska eller frysta olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Koka kamutvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Plocka kycklingen från skinn och ben. 2. Skala, halvera och strimla löken tunt. Lägg i en skål, strö över lite salt och blanda runt. Låt stå 10 minuter. 3. Skölj löken i en sil med kallt vatten. Låt rinna av. 4. Strimla rödkålen tunt. Skär bort stammen från grönkålen. Skär bladen i mindre bitar. 5. Blanda alla ingredienser med 1 msk olja och 2 krm salt i en stor skål. Lägg upp och toppa med pumpa- och paprikaröra. FÖR ALLA Gör glutenfri: ersätt kamutvete med t ex ris, quinoa eller bovete. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i kryddblandningen på kycklingen. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i kryddblandningen på kycklingen. Fri från ägg. PUMPA- OCH PAPRIKARÖRA Enkelt och gott! GER 2 DL Dela, kärna ur och skär 1 röd paprika i bitar. Mixa med 1 dl pumpa kärnor, 2 krm salt och 2 msk olivolja i en liten matberedare eller med stavmixer. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Grönt med färg ger hälsa Hälsosamt! Gott gry(n) Våga prova nya gryner med gott tugg. Välj fullkorn där det går, det vill säga »det fulla kornet«, där hela grynet är kvar med skalets fi brer och andra nyttigheter. Koka i grönsaksbuljong i stället för bara vatten så blir det mer smak. Botanisera bland kamutvete, matvete, matkorn, mathavre, bulgur, bovete och quinoa i olika färger. 10 B U F F É 2 • 201 4