Buffé 1
VEGETARISK KORMA Milda kryddor och lena smaker so
m går hem hos både stora och små. FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 1 blomkålshuvud (ca 800 g) 100 g champinjoner 1 tsk hel kardemumma 1 msk hel eller malen spiskummin 100 g smör 1 msk gurkmeja ½ dl russin ½ msk socker 1 ½ dl vatten 1 ½ dl vispgrädde 2 ½ dl mandelmjöl 1 ½ dl riven kokos 4 dl mild yoghurt (3 %) 1 kruka hackad koriander salt Barnens favorit! GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka löken. Ansa och skär blomkålen i buketter. Skär champinjonerna i kvartar. 2. Stöt kardemumma och spiskummin,om de är hela, i en mortel. 3. Smält smöret i stor stekpanna/wok. Fräs löken med kardemumma och spiskummin 2 minuter i smöret. 4. Tillsätt blomkål, champinjoner, russin, gurkmeja, socker och 1 ½ tsk salt. Rör om och låt fräsa under lock 5–7 minuter. Rör då och då. 5. Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl och kokos. Låt koka ca 2 minuter utan lock. 6. Rör ner yoghurten och den hackade koriandern. Låt sjuda 1 minut under lock. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri grädde och yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt grädde och yoghurt med t ex ris-, havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter. Karim är alltid nyfi ken på hur kryddorna samspelar. Baingan aachari FÖR 4 PERSONER 1 stor aubergine (ca 400 g) 1 röd paprika 1 grön paprika 2 tomater 1 msk fänkålsfrön 1 tsk malen koriander 1 ½ tsk chilipeppar 2 tsk svarta eller ROSTAD AUBERGINEGRYTA Karim lagar grytan rejält het. Här har vi justerat ner styrkan lite. Den som vill skruvar upp med chilipeppar. bruna senapsfrön 1 ½ msk malen spiskummin 1 tsk gurkmeja 1 stor gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk tomatpuré 2 ½ dl matyoghurt (10 %) matolja salt ÄLSKADE KORMA Kryddmild men fyllig korma är storsäljare på Indian Garden. Prova gärna med andra grönsaker också, som paprika, palsternacka, morot och broccoli, men även kikärter. 30 B U F F É 2 • 201 4 GÖR SÅ HÄR: 1. Dela auberginen på längden. Skär varje halva i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett fat. Strö över 1 tsk salt. Låt stå ca 15 minuter 2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Dela och skär tomaterna i grova bitar. 3. Stöt fänkålsfröna i en mortel. 4. Torka av auberginen med hushållspapper. Blanda aubergine, paprika och hälften av tomaterna i en bunke med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 1 dl olja. Låt stå ca 20 minuter. 5. Sätt ugnen på 250°C. 6. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. 7. Fräs lök, vitlök och resten av tomaterna i en stekpanna/wok i 1 msk olja ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt mat yoghurten. Rör om och ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer. 8. Sprid ut de marinerade grönsakerna i en ugnssäker form. Häll på 1 dl vatten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden. 9. Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen. Låt koka ca 15 minuter, rör då och då. Krydda med 1 tsk salt. Servera med raita, ris och naanbröd. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme.