Buffé 1
TEXAS S’MORES »När jag var i Texas och hälsade på
min kusin grillade vi marshmallows och la mellan kex. Nu när vi åker till fj ällen ska jag prova med Nutella i också«, berättar Malva Tael i Stockholm. JENS BRÅTTOMLAX Jens Jörgensen i Stockholm fi xar fi rren som alla gillar. Lägg laxbitar i en form. Strö på fi nhackad ingefära och vitlök, en nypa farinsocker och salt. Häll på grädde. In i 200°C, 20 minuter. Pressa på limejuice och skal. Klart! VANTAR PÅ, UT OCH NJUT! Snö eller ej, korvgrillning är ett måste i februari. Och några marshmallows värmda över den sista glöden blir till fluffsega s’mores. → Mejla smarta tips till mig. Om ditt tips publiceras får du fi na boken »Smarta sötsaker« av Ulrika Hoff er. Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Christina Sundien DEN HEMLIGA ODLAREN I »The secret gardener« (Natur & kultur) skriver Elin Unnes raffl ande roligt om odlandets oro och glädje från vår till vinter. Elin är den coola rockjournalisten som blev med kolonilott och började leva ett hemligt dubbelliv som passionerad grönsaksodlare. FJÄLLKAKA – NYBAKAT I STUGAN Blanda egen mix hemma och baka en saſt ig kardemummakaka i stugan. Hemma: Blanda 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 dl socker och 1 1/2 tsk stött kardemumma i en burk. Ta med 3 msk pärlsocker i en påse. Borta: Finfördela 75 g rumsvarmt smör med en gaff el i blandningen. Tillsätt 2 dl mjölk eller fi lmjölk och rör ihop snabbt. Klicka i en smord och bröad form och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 200°C i ca 30 minuter. GRILLA FRANSKT! Buff és formgivare, tillika tvåbarnspappa och rutinerad korvgrillare, Lars Eriksson har ätit sitt sista svampiga korvbröd. Nu gröper han ur baguette och gör egna french hotdogs. »Innan jag lägger i korven klickar jag i ajvar relish och surkål.« FIKAT UNDER LUPP En genomsnittlig fi kapaus på jobbet är 14 minuter, visar Gevalias fi karapport. Räknat på ett år blir det 60 arbetstimmar. På fritiden fi kar vi längre, i snitt 24 minuter. Men det fi nns regionala skillnader: Smålänningarna snabbfi kar på 22 minuter, medan västsvenskarna soſt ar i hela 28 minuter. Läsartips GRÖNT MOS »När jag gör mos slänger jag ner en näve broccoli, spenat eller gröna ärter i potatiskoket de sista minuterna. Barn, och vuxna, får i sig grönt av bara farten!« Hälsning, Klara Kullberg, Malmö Gör som danskarna – ta en fällesmiddag! Det är roligare att äta tillsammans, tycker Buff éläsaren Eva Malmros, som då och då tar en dansk »fällesmiddag« med grannarna i Stockholm. Vad är en fällesmiddag? När vi bodde i Danmark för några år sedan var det fällesmiddag med barnens klasser två gånger varje termin. Alla familjer tog med sin middagsmat och så delade man på allt. Vad var det för rätter? En skön och opretentiös blandning. Till exempel gratinerad kassler, grillade kycklingklubbor, en pastasallad, morotsstavar, hämtpizza. Helt enkelt vanlig vardagsmat. Vad tyckte barnen? De älskade det, alla hittade något de gillade. Själv fi ck jag nya matidéer. Och så är det ett enkelt och kul sätt att umgås. KEY LIME MOUSSE Blanda rivet skal och juice av 2 lime med 1 burk kondenserad sötad mjölk. Rör tills det tjocknar. Vispa 2 dl vispgrädde och blanda ner. Bjud med frukt, tipsar Caroline Lilja Grilly i Malmö. Kladdkaka med kokostosca. Se receptet på ICA.se. När man inte orkar... Boktips Oh là là! grönt Kardemumma! Kör på mostricket