Buffé 1
Amerikansk klassiker Alla älskar Ingen tackar nej
till en bit len cheesecake med syrligt blåbärstäcke. Den här går snabbt att göra och kräver ingen ugn. Recept Hannah Miles Foto Steve Painter Recept ur boken »Cheesecake«, Tukan förlag. CHEESECAKE MED BLÅBÄR OCH CITRON På bilden är cheesecaken bakad i en avlång form, men här är receptet anpassat till en vanlig rund form med löstagbar kant. GER 12–14 BITAR TOPPING 350 g tinade blåbär 1 dl färskpressad citronjuice 1 ¼ dl socker BOTTEN 200 g digestivekex 100 g smält smör FYLLNING 500 g mascarpone 5 dl crème fraiche 3 msk florsocker finrivet skal av 2 citroner 36 B U F F É 2 • 201 4 GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. Låt småkoka ca 10 minuter. Ta från värmen och låt svalna. Ställ i kylen så att det kallnar något. 2. Mixa kexen till fi na smulor i en matberedare. Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. Lägg smulorna i en bunke och rör ner det smälta smöret. 3. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant (ca 23 cm i diameter). 4. Vispa mascarpone och crème fraiche till en slät blandning i en bunke. Rör ner fl orsocker och citron skal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev mer fl orsocker. 5. Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till den med en kniv eller slickepott. Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen. Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar, tills den har stelnat. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av kex, matfett och crème fraiche. Ersätt mascarpone med laktosfri färskost. Innehåller mjölkprotein. Fri från ägg, men kontrollera kexen. Vilken cheesecaketyp är du? Grovt indelat fi nns det tre cheese caketyper. Egentligen är det fyllningen som varierar, bottnen är oſt ast den samma. Enklaste cheesecaken är varianten här ovan, där crème fraiche och färskost bara blandas ihop. Den andra typen är en fryst variant, där färskost blandas med ägg och grädde. Tredje sorten är cheesecaken som bakas på låg temperatur i ugn. CHEESE [ cake ] SÄG cheesecake!