Buffé 1
6 MATIGA ALGER Botanisera i »grönsaksdisken« unde
r ytan. Strimla över sallad! NORI Kanske den mest kända algen i Sverige. Rödalgen pressas och rostas och säljs som ark, fl ingor eller i tunna remsor. På sushirestauranger används noriark till maki, de klassiska sushirullarna, och till strut formade temaki. WAKAME Denna brunalg, ursprungligen från Japan, är mild i smaken och passar bra i en sallad och till fi sk och kött. Wakame är algen som ofta förekommer i sushirestaurangernas misosoppa. ALGER, TÅNG ELLER SJÖGRÄS? Alger delas in i tre grupper: bruna, gröna och röda. Alger saknar rötter och tar upp näringen via bålen (växtkroppen). Sjögräs är fröväxter med rötter. Tång är ett populärt namn som framför allt används för brunalger. ODLAT UNDER YTAN 2010 var årsproduktionen av alger i världen cirka 20 miljoner ton. 95 procent av detta var odlade alger. I Europa producerades 82 000 ton, och av dessa kom 700 ton från odlingar. HIJIKI Brunalgen är en klassisk ingrediens i japansk husmanskost. Används i soppor och grytor. Sedan upptäckten av små mängder arsenik varnar fl era länders motsvarighet till Livsmedelsverket för att äta större mängder av algen. KARRAGENALG Algen, också känd under namnet Irish moss, är en rödalg som växer längs med Atlantkusterna. Algen har gott bitig konsistens och passar i en sallad. Ur algen utvinns förtjockningsmedlet karragen, som bland annat används i glass. KOMBU Kelp är en snabbväxande brunalg som kan bli mycket lång. Som livsmedel säljs algen under namnet kombu. Den används i buljong (japanska dashi) och grytor, och även som en ingrediens i örtsalt. MEKABU Mekabu kallas skotten som växer längst ner på wakamealgen. Den milda, lite söta smaken gör att algen betraktas som extra fi n i Japan och övriga Asien. Mekabu används i små mängder, mer som en krydda än som en bärande ingrediens. Svenska alger Gratis självplock Flera svenska alger går att äta. Fredrik Gröndahl, marinbiolog och docent i industriell ekologi vid KTH, tipsar om knöltång (liknar blåstång), som växer i lugna lägen. Och även snärjtång, eller »kolasnören« som Fredrik kallar den eſt ersom den ser ut som godissnörena. Dessa brunalger är goda i en sallad. Också den vackra grönalgen havssallad och röd algen dilsea carnosa, även kallad köttalg, går bra att äta direkt. Enligt Fredrik är inga alger direkt giſt iga, men de smakar mer eller mindre gott. – Men tänk på att plocka i rena områden, inte i stillastående vatten eller t ex nära en hamn eller där det fi nns andra föroreningar. ALGSALLAD FRÅN HAVET I dag säljs förpackningar med blandade alger. Blötlägg algerna i vatten några minuter, häll sedan av vattnet och låt dem eventuellt rinna av på hushållspapper. Goda att toppa en sallad med eller för att smaksätta en soppa. Blötlagda sväller algerna till cirka tio gånger vikten. Recept på nästa sida! B U F F É 2 • 201 4 15 KOMBU är rik på umami smakande glutamat.