Buffé 1
NYTT & HETT! Februari Råsmart resttänk ÅTERVINNA
råsaftcentrifugen var årets julklapp 2013. Det är gott och fräscht att juica grönsaker och frukt. Men vad gör man med alla rester? Vi bad juiceproffset Josefine Jäger om tips. Vi vill inte slänga rester när vi juicar. Vad gör man? Grönsaks- och rotfruktsrester passar i allt från burgare till soppor, pastasås, buljonger och grytor och brödbak. Rotfruktsrester är gott som sallad blandat med syrade grönsaker och en dressing. Eller lägg på en macka, med lite örtsalt på. Ibland gör jag också kex på frön, kryddor och rester från grön juice. Persilja, spenat, citron, zucchini, selleri och vitlök är en god kombo. Vilka grönsaks- och fruktrester är bäst att ta till vara? De ekologiska! Det mesta går att ta till vara. Låt basen i din juice vara säsongsbetonad för att komma ner i kostnad och upp i smak och näring. Kan man använda resterna till en smoothie? Absolut, både grönsaksoch fruktrester ger sötma och mättnad. Jag är glad i gröna drinkar och ser till att de resterna blir utfyllnad i en daglig smoothie. Kan man frysa resterna och använda senare? Det går fint. Vill man kan man juica grönsaker för sig och frukter för sig så kan det vara enklare att använda dem sedan. Är det några rester man ska se upp med? Mycket färsk ingefära och gurkmeja kan bli starkt och trådigt. mixa morotsjuice – energibollar på köpet Mixa 1 dl morotsrester med 2 ½ dl naturella cashewnötter, 10 urkärnade dadlar, ½ tsk malen kardemumma och en nypa havssalt i en matberedare. Gör bollar, rulla i kokos. Förvara i kylen. Instagramtävling TÄVLA OM 500 KR I MATCHECKAR! Skapa ett recept som innehåller endast följande ingredienser: Kycklinglårfilé Ris eller bulgur Krossade tomater Oliver Valfria grönsaker Olja och valfria kryddor Utmaningen i tävlingen ligger i att använda enbart de ovan nämnda ingredienserna då du komponerar din rätt. Laga rätten och fotografera den med din smartphone. Ladda upp bilden senast den 28 februari på Instagram med hashtaggen #minreceptbildibuff é så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder i din kommentar. Se till att din profi l är öppen, annars kan vi inte se din bild. De tre bästa bidragen vinner 500 kronor var i matcheckar. Vinnarna kontaktas via Instagram den 19 mars. För fullständiga tävlingsvillkor, se ICA.se/buff e under »Tävlingar från Buff é«. Bun Buns vietnamesiska mackor. Mer mat på hjul FOOD TRUCKS Back a yard gör jamaikansk jerkkyckling, Bun Bun trucks langar vietnamesiska mackor och Kantarellkungen kör svamp i det mesta. Aldrig har det rullat så många food trucks på Stockholms gator. De 20 tillstånden för mobil matförsäljning som fanns att söka förra året gick åt i ett nafs. Nu ökar Stockholm stad på med ytterligare 80 tillstånd. Fritt fram alltså för den som har en matdröm som kan förverkligas i en lastbil med lucka på höger sida. Flera av Stockholms food trucks har hämtat inspiration från amerikansk matkultur, ofta med kött i fokus. En uppstickare i sammanhanget är veggotrucken Odjuret, som under våren säljer gröna soppor, rawfoodrätter och chipotlekryddade svarta bönburgare. – Vi vill vara ett växtrikt alternativ till snabba måltider, säger Odjurets Åsa Gadestam, som också vill visa att det är lätt att laga gott utan kött. Det handlar om smaker, texturer och bra råvaror. I mars 2015 ska satsningen utvärderas. Göteborgs och Malmös politiker har varit på studiebesök i huvudstaden, och inom en snar framtid kommer troligtvis food trucks att rulla även där. Odjuret langar veggo. Truckar på rull – ett axplock Curbside Sthlm, El Taco truck, Bun Bun truck, Kantarellkungen, Fred’s food truck, Köftebilen, Bon coin, Frankie’s coffee, Van Helleputte, Odjuret, Chilibussen. På stockholmfoodtrucks.nu finns uppdaterad information om var tiotalet trucks befinner sig dag för dag. El Taco trucks maxar tortillan. B U F F É 2 • 201 4 7 TÄVLA OCH VINN