Buffé 1
NYTT & HETT! Februari BUFFÉ FRÅGAR SVENSKA FOLKET
Extra energi Hur gör du för att få extra energi och skönt flow i februari? Kanske genom att äta mer frukt och grönt, eller att träna mer? Ja, det verkar i alla fall vara vad de flesta Buffé läsare gör. 57% Majoriteten av läsarna föredrar att äta grönt för bli piggare! 49% Röra på kroppen är poppis särskilt bland de yngre. frågan om extra energi och skönt flow ställdes till Buffés läsarpanel i slutet av december. Äta mer frukt och grönt var det som de flesta sade sig satsa på. Faktiskt 57 procent av läsarna. Och när det gäller åldersgruppen 50–79 år blev siffrorna ännu högre (65 procent). 53 procent sade att de laddar upp genom att vistas ute mer, och även här dominerade gruppen äldre. 42 procent sade att de fick energi Godis och mer sömn är energigivande, anser främst de yngre. av att träna mer. Här var det dock de yngre läsarna, åldersgruppen 16–34 år, som dominerade (49 procent). Den yngre läsarskaran dominerade också när det gällde frågan om att sova mer, och att flippa ur och äta mer godis! Liksom att ta en vit månad; totalt var det dock bara två procent som svarade det! David, Luisa och Elsa. En grön historia POPULÄR VEGGOBLOGG varje vecka klickar 80 000 besökare från hela världen in på Green Kitchen Stories. Bakom den hyllade bloggen står svenska David Frenkiel och danska Luise Vindahl. Beskriv er matfilosofi? Hälsosam vegetarisk mat som kroppen mår bra av. Enkla recept med naturliga råvaror, fullkorn, bra fetter och naturligt sötat. Helt hipsterrätt! KOMBUCHA plötsligt pratas det kombucha överallt. Drycken är egentligen inget nytt, men helt rätt för den uttråkade hipstern som redan bakat sitt barkbröd, stoppat sin bäverkorv och fyllt skafferiet med surkål. Kocken och matskribenten Tove Nilsson, som experimenterat mycket med hemjäst kombucha, berättar att hennes norrländska släkting, 80-åriga Anna-Stina, minns kristallskålen i finrummet där de vuxna gick och sörplade en skopa stärkande kombucha då och då. Och i 1970-talets gröna vågen-kultur fick hälsodrycken ett självklart uppsving. Vad är då kombucha? Jo, det är en jäst tedryck som anses hälAllt om Kombucha i Boken »Soda Lemonad & Snacks« av Tove Nilsson. sosam på grund av antioxidanter och goda bakterier, liksom de som förespråkas i surkålssammanhang. Smaken är milt söt och vinägersyrlig. Och mycket riktigt liknar tillverkningsprocessen den för vinäger. I bryggt sötat te tillsätts en kombuchasvamp, också kallad volgasvamp. Efter några veckors jäsning buteljeras drycken, som då kolsyras i flaskan. Känner man inte någon som kan dela med sig av en kombuchasvamp kan man beställa en på nätet. I Tove Nilssons nya bok »Soda, lemonad & snacks« finns utförliga beskrivningar och recept på hur man lyckas med sin kombucha. Varför började ni blogga på engelska? Främst som en kompromiss; Luise är danska och jag är svensk. Men också för att hälsosam vegetarisk mat är ett så smalt ämne att vi på engelska lättare når fler likasinnade. Har ni extra många besökare från något speciellt land? Vi har alltid haft mest besökare från USA – snabbmatslandet nummer ett. Men där finns även en stor hälsotrend, speciellt i New York, Kalifornien och Seattle. Vi har också många besökare från Danmark och Tyskland. Hur är det att vara vegetarian i Sverige jämfört med andra länder? Vi har ett brett utbud av råvaror och restauranger från hela världen, men vår matkultur är inte direkt gjord för vegetarianer. I Asien, till exempel, är grönsaker en naturlig grund till varje rätt. I Norden utgår vi från en köttbit och lägger till lite grönsaker som tillbehör. Många tycker det är svårt med »barn och mat«. Hur tänker ni? Att äta mycket grönsaker själv är en bra start om man vill få barnen att äta grönt. Barn gör som man gör, inte som man säger. Vi vande också Elsa vid nya smaker genom att blanda in dem i rätter hon gillar. Vi kör pannkakssmeten i blendern tillsammans med färsk spenat eller grönkål. Vi försöker att inte lägga så stor vikt vid hur eller var hon äter, så länge hon är glad och stoppar maten i munnen. Ibland vill hon dricka soppa med sugrör eller äta middag under bordet. Lever ni alltid som ni lär – eller »syndar« ni ibland? En av de viktigaste sakerna för oss är att inte förbjuda något. Vi försöker äta så bra vi kan, men känner vi för glass eller köpt pizza så äter vi det. Faktum är att när man vant sig vid att äta mindre socker och snabbmat tappar man suget efter det. Vad tror ni är nästa steg inom hälsosam mat? Jag tror att många vill leva lite grönare, även om man inte blir vegetarian. B U F F É 2 • 201 4 5 HEJ Green Kitchen Stories!