Buffé 1
Aktuell nu Karim är aktuell just nu med Indian Ga
rdens kokbok, som »Daal och paratha – Indiens svar på köttbullar och mos.« kommer att ges ut för både iPad och smarta telefoner och som e-bok (ej som tryckt bok). Boken innehåller recept på tio maträtter och handfasta kökstips signerade Karim Rezaul. Indiska måsten HUSETS DAAL Mungbönorna är goda men inte oumbärliga, de kan ersättas med linser. FÖR 4 PERSONER 1 dl mungbönor 3 dl röda linser 4 vitlöksklyftor 1 rödlök 150 g smör 3 msk finriven färsk ingefära 1 ½ msk malen spiskummin 1 msk fänkålsfrön ½ tsk chilipeppar 1 tsk gurkmeja salt FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg mungbönorna 8 timmar. Häll av och skölj dem. 2. Skölj och koka linserna i 1½ liter vatten i en stor kastrull 20 minuter. 3. Tillsätt mungbönorna i kastrullen och låt koka ytterligare 15 minuter. Skala och fi nhacka vitlök och rödlök. 4. Smält smöret i en stekpanna. Fräs vitlök, rödlök, ingefära, spiskummin, fänkål, chili och gurkmeja i smöret. Rör om. 5. Tillsätt detta i linskoket och låt koka ytterligare 10 minuter. Krydda med 1 tsk salt. 6. Servera gärna med nystekt paratha eller annat bröd. PARATHA Klassiskt indiskt bröd som steks i stekpanna. Godast är bröden förstås direkt från pannan. GER 10 BRÖD 2 ½ dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 2 krm salt 1 ½ dl vatten 100 g smält smör vetemjöl till utbakning FÖR ALLA Innehåller gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Fri från ägg. GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vattnet och knåda degen någon minut tills den är fast och smidig. Degen ska vara så pass fast att den inte fastnar i bunken när du knådar. 2. Skär degen i 10 bitar. 3. Kavla ut varje del till en rund kaka på lätt mjölat underlag. Kavla så tunt det går, det gör inget om det blir något hål i degen. 4. Pensla kakan med ett tunt lager smält smör. Rulla ihop den och forma till en rund boll igen. Kavla ut till en 10–12 cm rund kaka. 5. Stek brödet på ganska hög värme i en stekpanna. Pensla ovansidan med smör. 6. Vänd brödet när det börjar stelna en aning. Pensla andra sidan med smör. 7. Vänd tillbaka när undersidan fått en ganska mörk och knaprig yta utan att ha blivit bränd. Låt den andra sidan få samma färg. 8. Varmhåll bröden i en kökshandduk. B U F F É 2 • 201 4 33 För mer indisk matinspiration, se ICA.se/buff e.