Buffé 1
Onsdag TÄRNA CA 300 GRAM POTATIS PERUANSK KYCKLIN
GSOPPA Matig och värmande soppa. FÖR 4 PERSONER ca 500 g kycklinglårfilé 1 purjolök 4 morötter 2 msk aji amarillo paste (eller 1 gul paprika och 1 gul chilifrukt) ½ tsk gurkmeja GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och strimla purjolöken. 2. Skala morötterna. Tärna morötter och potatis. Lägg potatisen åt sidan. 3. Fräs purjolök och morot i en stor gryta eller kastrull i 2 msk olja tillsammans med aji amarillo (eller fi nhackad paprika och chili) och gurkmeja. 4. Klipp kycklinglårfi léerna i 3 delar och bryn dem i 1 msk olja i en stekpanna. 1 liter vatten 3 dl frysta majskorn 300 g fast kokt potatis 2 krukor färsk koriander rapsolja salt Krydda med 1 tsk salt. 5. Lägg över kycklingen i kastrullen. 6. Tillsätt 1 liter vatten. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. 7. Tillsätt majs och potatis och låt koka ytterligare 5 minuter. Dela kycklingen i soppan genom att pressa den mot kanten av kastrullen. 8. Krydda med 1½ tsk salt. Blanda ner den hackade koriandern vid servering. Fredag PRESSA CA 800 GRAM POTATIS UGNSBAKAD TORSK, KROKETTER & SARDELLCRÈME Frasiga kroketter med potatis och västerbottensost. FÖR 4 PERSONER 4 frysta ryggfiléer av MSC-märkt torsk (600 g) 800 g fast potatis (kokt, pressad) 100 g finriven västerbottensost 1 citron 3 msk finhackad färsk dill 2 + 2 ägg ½ dl finhackad rödlök 2 dl matyoghurt (10 %) 2 msk sardellcrème på tub 2 kålrabbi 1 påse babyspenat (65 g) Sardellcrème säljs på tub, ofta bland fi skkonserverna i butik. Hittar du inte sardellcrème går det att ersätta den med 5 fi nhackade sardellfi léer i receptet. 1 dl vetemjöl 3 dl panko 1–1½ liter frityrolja 1 ask smörgåskrasse olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tina fi sken. Sätt ugnen på 150°C. 2. Lägg fi sken i en oljad ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 3. Blanda pressad potatis, riven ost, fi nrivet skal från ½ citron, dill och 2 ägg i en bunke. 4. Arbeta snabbt ihop till ett fast mos. Smaka av med salt och peppar. 5. Blanda löken med 2 msk färskpressad citronjuice och 1 msk olja. 6. Blanda yoghurt, sardellcrème och klippt krasse (spara lite krasse till garnering). 7. Skala och fi nstrimla kålrabbin. Blanda med spenat, juice av ½ citron, 1 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. 8. Ställ in fi sken mitt i ugnen 20–25 minuter. 9. Hetta upp oljan till 180°C i en kastrull. 10. Forma potatissmeten till stora pingisbollar. Vänd runt dem lätt i mjölet. Doppa i uppvispat ägg och sist i panko. 11. Fritera kroketterna i omgångar i oljan. Ta upp med hålslev när de fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushålls papper. 12. Lägg upp fi sken och skeda över lökblandningen. Garnera med resten av krassen. Servera tillsammans med kroketter, sallad och sardellcrème. B U F F É 2 • 201 4 35 I Peru använder man fl itigt den fruktiga chilipastan aji amarillo i matlagningen, precis som vi använder tomatpuré – lite här och där åker den ner. Receptmakare Tove Nilsson tipsar om att ersätta den med fi nhackad gul paprika och gul chilifrukt.