Buffé 1
Hälsans år »Vi har kommit så långt i vårt stillas
ittande att det inte går att banta bort. « Varje torsdagskväll mellan sju och åtta står Mai-Lis Hellénius, gympafröken sedan snart 40 år tillbaka, redo i träningssalen. – Då är jag som starkast och piggast. Då löser sig allt! Ibland har det hänt att de som inte kan komma på gympan skickar en vikarie, så någon annan måste gympa. Och det är ju väldigt bra ur ett samhällsperspektiv, skrattar hon. på ICA HÖSTEN 2013 har vi arbetat med att identifi era vilka produkter i ICAs centrala sortiment som ligger i linje med det som står i de nya nordiska närings - rekommenda tionerna (NNR5). Dessa produkter kommer på olika sätt att lyftas fram för att hjälpa våra kunder att ändra sina matvanor till ett mer hälsosamt ätande. Kommunikationen kring vår satsning »Ta ett grönt år«, som vi drev under hela 2013, kommer att fortsätta under 2014. Bland annat har alla recept som innehåller minst 30 procent grönsaker märkts med en symbol i form av ett äpple. Genom att klicka på äppelsymbolen när man söker recept på ICA.se får man en lista på endast de extra gröna recepten. Alla våra recept näringsberäknas, och numera skrivs även salt innehållet ut. Vi arbetar även inom ramen »Var med och må bra« för att inspirera till en ökad fysisk aktivitet. Till vår glädje innebär även NNR5 mer hållbara matvanor utifrån klimatperspektiv, något som vi stödjer till fullo! Christina Karlsson, dietist på ICA bland unga lågutbildade. Var i landet man bor har också betydelse. – I en mindre ort som Hedemora fi nns inga salladsbarer. Där fi nns i stället korvmojen som gör Sveriges största tunnbrödsrulle. Dryga kilot väger den. Så det är fel att lägga hela ansvaret på individen; det är lika mycket en samhällsfråga. näringsämnen. Och så trycker man mer på att välja rätt sorts fett och kolhydrater, förklarar Mai-Lis. HENNES FÖRHOPPNING är att det nya sättet att ge rekommendationer ska ge en mer avslappnad inställning. Att vi i stället för att prata kost och dieter börjar prata om glädjen i att laga mat och äta tillsammans. – Vi behöver inte vara rädda för vare sig fett eller kolhydrater – men gärna bli mer kvalitetsmedvetna, säger hon. Samtidigt vet hon att det inte alltid är så enkelt som det låter. För hälsa handlar även mycket om status och utbildning. Till exempel ökar nu hjärtinfarkt och stroke FRÅGAR MAN Mai-Lis lever hon som hon lär. Ett bevis på det är hennes bisyssla som gympafröken sedan snart fyra decennier. Men fuskar hon aldrig? – Jo, jag slarvar med sömnen. Många tror att jag är överdrivet noga med maten; ibland hör jag »oj, Mai-Lis är här, då kan vi inte ta den där glassen«. Men jag är absolut ingen matpolis! Ett – maten ska vara god, läcker och kul att äta. Två – det är jätteschyst om den samtidigt är nyttig. Därför tycker jag inte att jag fuskar, för man kan äta allt så länge grunden är bra. Fuskar med rörelse gör jag aldrig; jag är född till att röra på mig. Det där springet i benen man har som barn gick aldrig över för mig, säger hon och ler. Helhet och kvalitet i fokus Den femte upplagan av de nordiska näringsrekommendationerna fokuserar mer än tidigare på helheten och kvaliteten i kosten. Man trycker mer på att välja rätt typ av fetter och kolhydrater än på hur mycket man bör äta. En annan nyhet är en mer flexibel energifördelning mellan fett och kolhydrater där utrymmet för enkel omättade fetter från exempelvis olivolja, rapsolja, avokado och nötter har ökat. Nytt är också att rekommenderat intag av D-vitamin och selen har höjts. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida, slv.se. B U F F É 2 • 201 4 25