Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 ÄPPEL- OCH ROSMARINMOUSSE Moussen är
mjuk och len med härlig äppelsmak. FÖR 8 PERSONER MARÄNG: 1 dl socker knappt 1/2 dl vatten 2 äggvitor 3 medelstora äpplen (ca 400 g) 1 dl socker 11/2 dl vatten 2-4 kvistar rosmarin 2 gelatinblad 3 dl vispgrädde 2 äpplen i skivor och 2 msk brun farin till servering 2 msk smör eller margarin GÖR SÅ HÄR: 1. Koka socker och vatten i en kastrull till en simmig lag. 2. vispa äggvitan fluffig. Öka hastigheten på vispen/vispandet och häll i sockerlagen i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills marängen svalnat. 3. Skala och klyfta äpplena. Koka dem i kastrull under lock med socker, vatten och rosmarinkvistar tills de blivit helt mjuka. 4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden. Ta upp rosmarinkvistarna och mixa äpplemoset. 5. Ta upp och smält gelatinbladen i vatten i en kastrull. Blanda ner gelatinet i äppelmoset under omrörning. Låt svalna en liten stund innan marängen blandas ner i moset. Vänd också i grädden. 6. Häll upp i glas eller i en form och låt stå i kylen i minst 3 timmar. Stek äppelskivorna mjuka i brun farin och smör. Servera med moussen. fortsättning från sid II Ett bröd baka t på mannagryn , fyllt med äpple och timjan. -De t är bara ett av alla förslag på fyllningar. Ma n kan experimentera med finstekta kanta - reller och plommon, små tomater och lök, kok t potatis och oliver eller tomater och halloumiost. Parmesanost kan också vara got t att stoppa i brödet. Låt fantasi och egen smak avgöra , råder proffset. Me n för att återvända till äpplena: ett got t råd ä r att ju hårdare och syrligare sorter, desto bättre matäpplen. Om man inte ska koka mos Buffé 9/2001 förstås, då kan ett mjöligt äpple också fungera bra. Linus använder gärna blommiga Cox Orange till olika varmrätter, medan syrliga och hårda Gravenstein passar till desserter. Klassikern, skånsk äppelkaka, ha r sin givna plats på bordet. Lax och äpple är en annan kombination som ofta serveras på Tomarp. Ett stort fat laxrulader fyllda med äpplen och pinjenötter bärs ut i trädgården. Men man kan även göra vardagsmat av lax och äpplen. -Halstr a bara laxen och bryn äppelklyftor mjuka i lite smör om du vill göra det enkelt för dig, tipsar Linus. Snart dignar trädgårdsborde t ikapp med äppelträden! Enligt det skånska uttrycket som säger »mye ma t och go ' ma t i rattan tid«. Snart sitter hela gänget bänka t run t Linus skördebord. Det är livskvalitet på skånska. För Sophie och Pär Bonér lär hotelläventyret i Tanzania få vänta minst ett par äppelskördar till.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40