Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 Annas Curry FOTO PEP E NILSSO N Skic
ka brev, fax eller e-post till Annas Curry Box 6630 11384 Stockholm Fax:08-7282337 anna.gidgard@forlaget.ica.se KLASSISKT TE Något av det bästa som finns är att dricka afternoon tea efter konstens alla regler: Riktigt gott te med mjölk till, små sandwichar, nybakta scones med sylt och grädde och gärna en avslutan de kaka. I Afternoon tea (ICA Bokförlag) finns recepten och inspirerande text av Jan Gradvall. KOKOS KNÄCKE Ett annorlunda och jättegott bröd. Receptet har jag fått av Carola Magnusson, som vi skrev om i julinumret Passar bra till hennes tomatsoppa (recept nr 7/01). Rosta 21/ 2 dl kokos i torr panna, ställ att svalna (man kan använda 11/ 2 dl färsk riven kokos). Blanda 21/ 2 dl fingervarmt vatten med 1/2 paket jäst (25 g), riven kokos, 3 dl grovt rågmjöl, ca 3 dl vetemjöl och 1 tsk salt till en fast deg, gärna i matberedare. Dela i 10-12 bitar och rulla till bollar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Baka sedan ut till mycket tunna kakor, gärna i form av trianglar. Kavla med kruskavel eller nagga med gaffel, så att inte brödet får luftblåsor som sväller upp i ugnen. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen i 250°C, vänd bröden efter halva tiden. Passa så att brödet inte blir bränt Låt kallna på galler. Mattoppen Falukorv, pizza och pasta ligger i topp på svenskens lista över vanligaste middagsmaten. Det kanske inte låter speciellt upplyftande, men det beror ju på hur man tillagar råvarorna. Två av recepten denna gång skulle faktiskt platsa på listan: köttbullarna och pizzan. Och de rätterna är jättegoda. POTATISPIZZA MED VÄSTERBOTTEN OCH RUCOLA Tänk att pizzan har varit exotisk i Sverige en gång i tiden. Nu känns den som svensk husmanskost Prova en ny variant Den här är rustik och fyller köket med doft Smula 1/2 paket jäst i en bunke (25 g). Häll över 1/2 liter ljummet vatten, lite i taget Tillsätt 1/2 msk salt 1 msk olja och ca 12 dl vetemjöl. Arbeta ihop kraftigt Låt jäsa i bunken 1 timme. Kavla ut tunna pizzor i den storlek du vill ha och lägg på bakpåppersklädda plåtar. Stryk på ett lager chilisås (gärna extrakryddad med det du vill). Lägg på skivad kokt potatis och körsbärstomater. Pensla med olivolja med pressad vitlök i. Strö över västerbottenost Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 12 minuter. Servera med massor av rucola och gärna en dressing med balsamvinäger. Det här receptet blir ca 6 mellanstora pizzor. Jag anger inga mängder på fyllningen - var kreativ. Det funkar så med pizza att man kan lägga på det man tycker är gott En annan variant på fyllning är chilisås, vitlöksoljan, räkor, paprika, rucola och parmesan. Ett tips är att man kan göra degen kvällen före och låta den jäsa långsamt i kylskåp över natten. Då är det bara att baka ut nästa dag. (Och självklart kan man använda mix till pizzadegen, även om det inte blir lika gott) ANNAS KÖTTBULLAR Det här är mina egna köttbullar som jag gör när jag vill känna mig som en italiensk matmor. Köttbullarna är stora, saftiga och har generös vitlöks- och kryddsmak. Om du inte har alla ingredienser hemma - använd fantasin. Jag tror inte att de här köttbullarna har smakat likadant två gånger! (För 4 personer) Låt 1 dl ströbröd svälla i 2 dl mjölk i 10 minuter. Blanda med 500 g köttfärs, 3 hackade vitlöksklyftor, 1 finhackad gul lök, 1/2 dl sweet chilisås, ca 1/2 dl hackad färsk basilika och 1 tsk salt Forma stora bollar och lägg på fuktig skärbräda. Stek dem försiktigt i olivolja. Häll i 21/2 dl matlagningsgrädde när de har fått fin färg på båda sidorna (mjölk till vardags). Tillsätt 1 - 2 msk soja och låt småputtra tills bullarna är klara inuti (det gör ingenting om de går sönder lite). Späd ev med mer vätska. Servera med spagetti. Som variation kan man i stället för sweet chilisås tillsätta ajvar relish (mixad grönsaksröra på burk), marinerade soltorkade tomater som man hackat pesto... Tallrikarna, fatet och skålen är gjorda av Johan Blomdell, som examensarbete på Konstfack. De är tillverkade av Nittsjö, den sista lergodsfabriken i Sverige, 150 år gammal. i PITEKAKA En klassisk kaffekaka. Receptet har Elisabeth Bergström i Skellefteå skickat in. Blanda 7 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver och 4 tsk vaniljsocker. Vispa ihop 1 ägg, 3 dl socker och 3 di mjölk. Rör ner mjölblandningen och 100 g smält smör. Fördela smeten i en smord långpanna. Rör ihop en topping av 1/2 dl kakao, 5 dl havregryn, 11/ 2 dl socker och 200 g smält smör. Fördela toppingen på den ogräddade kakan. Grädda kakan i ugnen i 15 minuter i 225°C. Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm. PRESSGURKA En riktig klassiker som förtjänar att komma till heders igen. Passar till köttbullar, grytor och stekt kött Bland annat Skiva 1 färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med 3 krm salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet Gör en lag av 2 msk ättiksprit (12 %) , 1 dl vatten, 2 msk socker, 1/2 krm vitpeppar och 2 msk hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40