Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32 LAMMSTEK KAHILANI FÖR 6 PORTIONER 1
lammstek med ben, ca 11/2 kg ca 2 msk vetemjöl salt, peppar 1 vitlöksklyfta 2 msk grovt hackad rosmarin 2 morötter 1 gul lök 4-5 dl grönsaksbuljong - eller hälften rött vin Middag på Kahilani farm Klassisk söndagsstek Söndagssteken var länge obligatorisk i de svenska hemmen. Idag är den ett minne blott, den lätt gråbruna steken med pressgurka, brunsås och gelé. Saknaden är stor, eller är det kanske bara nostalgi? På Nya Zeeland är den klassiska söndagssteken fortfarande ett måste. Här bjuds vi på lamm som serveras med sötpotatis och därefter nationens stolthet - den överdådiga Pa v lova n ti 11 efterrätt. -Välkommen in, jag står i köket, ropar Yvonne Medlicott när vi letat oss fram till det pampiga huset uppe på kullen. Kahilani farm ligger vid slutet av en grusväg några kilometer utanför staden Rotorua mitt på Nordön. Vägen hit kantades av hjorthägn, fårhagar och blommande rhododendron, vilket visar sig vara bara en del av familjens sysselsättningar. Yvonne, som har ett förflutet som modell och flygvärdinna, sköter den enorma trädgården med bland annat 400 olika sorters rhododendron och driver dessutom kennel för labradorer. Däremellan tar hon gärna emot långväga gäster för bed & breakfast. Vi är särskilt långväga med mer än 40 timmar i luften, våra medgäster från Japan, har betydligt kortare resväg. 32 David driver ett företag som hyr ut tunga maskiner. Hjortarna och lammen är hans hobby, säger han, de tar inte mer än någon dag i veckan att sköta. Och i ett klimat där djuren kan gå utomhus året om minskar förstås arbetsinsatsen. Dessutom är farmen liten, tycker David, bara 100 hektar land. I en djup canyon omgiven av gröna kullar betar 750 hjorthindar och 2.00 kalvar, lammen har han mest för att hålla efter gräset. Men naturligtvis också för köttet, för även om David gärna grillar hjortkött till middagen är lammsteken en klassisk favorit på varje nyzeeländares bord. Yvonne vill inte ha steken rosa - nya tiders påfund fnyser hon åt. Vanligen serveras den med ärter och steksky, och givetvis med »kumeru« - maoriernas namn på A V SIV OC H KEY L NILSO N den sötpotatis som är ett dagligt tillbehör här. Så sitter vi i det stora lantköket med ett glas vin och ser på när Yvonne förbereder maten. De gäster som önskar kan även boka in sig för middag, och Yvonne älskar att laga mat. Innan steken gnids in med kryddor mjölar hon den lätt, både för stekytans skull och för att mjölet reder skyn en smula. Så är det dags för pavlovan, den praktfulla marängkakan. -Australierna påstår att den kommer därifrån, men det gör den inte, säger Yvonne bestämt. Men de är ju som de är - det vet man ju var de kommer ifrån, tillägger hon med glimten i ögat. Ugnsrostade grönsaker Morötter, sötpotatis, svamp, paprika eller andra grönsaker kan stekas för sig och serveras till lammet. Skär dem i bitar, lägg i ugnssäker form, salta och slå på lite olivolja. Stek mitt i ugnen i 200°C tills grönsakerna är lagom mjuka. Buffé 9/2001 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Mjöla steken lätt runtom och gnid sedan in den med vitlök, salt, peppar och rosmarin. Lägg köttet i en ugnssäker form med bitar av morötter och lök runtom. 3. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Stek köttet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175°C och stek tills termometern visar 70°C. 4. Ta ut steken och låt den vila i 15 minuter. 5. Vispa ur formen med buljongen, sila den ner i en kastrull och låt den koka i 5-10 minuter. Smaka av kryddningen. Späd mer om så behövs, eller red med lite mer vetemjöl utrört i vatten om skyn känns för tunn.
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40