Buffé 1
ÅSA JAKOBSSON Ålder: 44 Jobb: Driver Smartamaten.
se och kostrådgivare Familj: Stor! Maken Micke, egna barnen Tuva, 11, och Vilma, 9, bonusbarnen Moa, 11, Meja, snart 9, Melker, snart 6 Bor: Täby Motto: Pröva något nytt! CITRONSPETSAD MOROTSSALLAD Gör en stor laddning när du ändå är igång. Bra att ha i kylen. FÖR 4 PERSONER Skala och grovriv 800 g morötter. Blanda med finrivet skal och färskpressad juice av ½ ekologisk citron samt 1 msk kallpressad raps- eller olivolja. Låt stå och dra en stund före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Å sa Jakobsson från Täby, norr om Stockholm, har alltid varit intresserad av kost och välmående. För fem år sedan lärde hon sig om basisk mat på en kurs i London. Mycket enkelt kan man säga att basisk mat är naturligt rik på mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer. Åsa blev såld och började äta mer vegetariskt och fisk. I samma veva insjuknade hennes mamfrön och fisk någon gång ibland. När det gäller gluten och mjölkprotein är Åsa försiktig. – Många är känsliga utan att de vet om det, därför väljer jag att göra gluten- och mejerifria recept. Tidigare åt Åsa mycket kött, periodvis levde hon på formbröd och pizza. Hon var ständigt trött och hade lätt att bli förkyld, ett tillstånd hon trodde var normalt. »Utgå i stället från rena råvaror, som bovete, quinoa och råris, rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, nötter, frön och fisk någon gång ibland. « ma i cancer, och Åsa experimenterade med en läkande kost för att hjälpa sin mamma att må bättre. Så föddes Smarta Maten (och ja, Åsas mamma blev bättre mot alla odds). SMARTA MATEN är en blandning av tillagad mat och råkost, och basen är massor med säsongsgrönsaker. – Det viktiga är att skippa all processad mat, som vetemjöl, socker och hel- och halvfabrikat. Utgå i stället från rena råvaror, som bovete, quinoa och råris, rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, nötter, – Men man behöver inte känna så, har jag insett. När jag lade om min kost behövde jag en timmes mindre sömn och förkylningarna försvann – och då blir man ju rätt såld! Det var otroligt skönt att må så bra och ha så mycket energi! Visst händer det att Åsa äter kött i dag, men bara vilt och inte så ofta. Hon lägger mer tid än pengar på mat. Hennes drivkraft är att hjälpa även andra att bli piggare och friskare. – Många hör av sig och berättar att de mår bättre sedan de började äta Smarta Maten. Det gör mig lycklig! LJUMMEN AVOKADOSOPPA MED CHILIHET LAX För att mixa hela soppan behövs en blender som rymmer 1 ½ liter. Har du en mindre blender eller en vanlig matberedare så mixa hälften åt gången. FÖR 4 PERSONER 600 g skinn- och benfri laxfilé 1 rödlök 5 mogna avokador 3 msk färskpressad limejuice 1 liten vitlöksklyfta ½ tsk chiliflakes 1 kruka koriander limeklyftor till servering kokosolja eller olivolja till stekning örtsalt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär rödlöken i grova klyftor. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Lägg lök, avokado (spara 1 till servering), limejuice, pressad vitlök och 2 tsk örtsalt i en matberedare eller blender. 2. Koka upp 8 dl vatten. 3. Skär laxen i 4 portionsbitar. Krydda dem runt om med chiliflakes och 1 tsk örtsalt. Stek dem på bägge sidor i 1 msk kokosolja eller olivolja i en stekpanna. 4. Tillsätt nästan allt vatten i avokadoblandningen. Mixa slätt. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. Smaka av med örtsalt och peppar. Häll upp i soppskålar och lägg i muns bitar av laxen. Toppa med resterande avokado skuren i bitar och färsk koriander. Servera genast med limeklyftor och en citronspetsad morotssallad (se ovan). FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 2 • 2013 13