Buffé 1
Februari: NR 2 • 2013 Hälsosam njutning… 4 …vad ä
r det? Med ett ord skulle jag säga: Kalifornien! D-vitaminberikande sol, mjukgörande surfstränder, trendnyttig mat och miljögoda viner. Givetvis det senaste inom träning och fi tness. Välmående, kreativt och framgångsrikt. Grönt i glaset YMCA-taket. Jag upplever Hollywoodlyx blandad med Jag liftar Highway one med en lätt pårökt ski bum, hippietältar i »fridfulla« parker och hänger på Sunset Boulevard med svettiga joggingpass på beachfolkets avslappnade attityd. Mina Kalifornienerfarenheter känns nästan som en drömbild. Drömmen om det sköna, enkla – och hälsosamma – livet! Häng med till True Food i New Port Beach och låt dig förföras av mat som känns sååå rätt – i sann Kalifornienanda. Inget revolutionerande men skönt tänk: Här känns pizzan nyttig tack vare fullkorn och butternut-pumpa, och burgaren är hälsosamt omega 3-stinn. Väljer man en drink, och inte någon av de läckra vitaminboostade juicedrinkarna utan en klassisk cocktail, kan man trösta sig med att spriten i alla fall är ekologisk! Kalifornien i ett »dricksglas«… Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Grönt i glaset! Lite kylskåpsrens som blir underbart gott: 3 nävar spenat, 1 stort äpple, 1 selleristjälk, 5 cm gurka, 1 lime (utan skal) i råsaftscentrifugen. Psst, på tal om hälsa ... KALIFORNIEN SÄTTER TRENDER 70 bast och starkare än någonsin. »Faan vi drar till Venice Beach å plåtar«, sa Jerka. »Absolut, om vi ska skriva en bok om träning finns det inget coolare ställe i världen att vara på än Muscle Gym«, svarade Uffe Bengtsson, fd bodybuilder, som bäst VM-sexa. Och de drog till LA, USA, och gjorde boken »Aldrig för sent att börja träna«. Jerry Williams sköna tugg blandas med Uffes träningstips. Sugen på att beachgymma i LA? Kolla in boken, härligt inspirerande! 12 17 19 22 27 35 39 INNEHÅLL 33 recept California Dream Grön drink. Kycklingsallad. Lax med rödbetstabbouleh. Tonfi skburgare. Andys tofumacka. Rostad sötpotatis. Grönkålssallad. Pumpapizza. Medicine man. Red moon. Hangover Rx. Må bra av SmartMat Citronspetsad morotssallad. Avokadosoppa med chilihet lax. Rödbetsgryta med mandel- och ärtchutney. Kålrabbisallad. Avokado- och rotfruktssallad med pimpat bovete. Katarinas curry Matiga muffi ns. Favoritbollar. Söt oströra. Fyll på med D-vitamin Kardemummabrylé. Ugnsbakad lax med grönkålsmajo. Stekt strömming med jordärtskockspuré och krispiga rotfrukter. Mötet: Mattias Klum Naturfotografen svarar på frågor om naturens hållbarhet. Bjud enkelt på pajpartaj Lyxig kycklingpaj. Salladsvinägrett. Grön ostpaj. Texmexpajer. Rostade körsbärstomater på kvist. Varannanveckasfamilj testlagar Ravioli med kronärtskocka. Lax med citronsås. Snabbgulasch. Kassler med mild chilibulgur. Kyckling med purjolökssås. Matcheckar att vinna! Läs tidningen, svara på frågorna och du har chansen att vinna matcheckar på 300 kr. Laga choklad- och nötkräm. Nästan allt är ekologiskt och närodlat. Och mycket grönt! Jerry pressar och Uff e instruerar på Muscle Beach. Allt dokumenterat i nya träningsboken. Det snackas mycket om grönkål just nu. Ja, i alla fall i vissa matkretsar. Och det gäller inte grönkål som dekoration till julskinkan. Nu handlar det om »The kale«, som vi trendspottat i Kalifornien. Här hemma kommer den att få sitt genomslag i september! Tro mig. Men redan nu bjussar vi på några recept som kan lagas med fryst grönkål. Och ska vi tro trendspanarna lär det inte dröja innan grönkålen får sällskap av svartkålen, även kallad palmkål, med förföriskt vackra och nyttiga blad. Skanna QR-koden med ICAs nya app för att få månadens Buff érecept i mobilen. Svartkål, snyggast i grönsaksdisken. Maten man mår bra av! Surfa med på hälsovågen från Kalifornien, recept på sidan 4. Tävla om matcheckar sidan 39 Hett