Buffé 1
Grön ostpaj TEXMEXPAJER Färdig tacokrydda sätter
smak på de lyxiga småpajerna. Toppa med rostade kvisttomater och smulad fetaost. TILL 4 SMÅ ELLER 1 STOR PAJ 4 förgräddade pajskal (à ca 12 cm i diameter eller 1 förgräddat pajskal, ca 28 cm i diameter, av 1 sats klassisk pajdeg, se sidan 28) FYLLNING 500 g nötfärs 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 påse tacokrydda (40 g) 1 påse babyspenat (65 g) 150 g fetaost olivolja salt ÄGGSMET 3 ägg Tips! Gör pajen i två formar – en med ädelost och en med barnvänlig ost. 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 3 dl riven tacoost (ca 150 g) TOPPING rostade körsbärstomater, se recept nedan GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja i en stor stekpanna ca 3 minuter. 2. Lägg i färsen och fräs under omrörning tills den fått färg och är genomstekt. Tillsätt tacokryddan. Blanda ner spenat och ⅔ smulad fetaost. 3. Vispa ihop allt till äggsmeten med ½ tsk salt. 4. Sätt ugnen på 200°C. 5. Fördela fyllningen i de förgräddade pajskalen. Häll över äggsmeten. 6. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter (ca 35 minuter för stor paj), tills äggsmeten stannat och fått fin färg. 7. Smula över resten av fetaosten och toppa med de rostade tomaterna vid servering. GRÖN OSTPAJ Här har vi gjort dubbel sats för en långpanna eller två ugnsformar; då kan man göra hälften som är lite barnvänligare med t ex salladsost. Spana eſter sparris broccoli (bellaverde) i grönsaksdisken. En liten, elegant broccoli med söt smak och lång mjäll stjälk. GER 1 LÅNGPANNA ELLER 2 UGNSFORMAR (FÖR 8 PERSONER) 1–2 förgräddade pajskal (av 2 satser klassisk pajdeg, se sidan 28) FYLLNING ca 500 g broccolibuketter 200 g sparrisbroccoli 2 röda spetspaprikor 1 burk soltorkade tomater i olja (ca 200 g) 150 g riven ost (ca 3 dl) ca 300 g blåmögelost (t ex ädelost, saint agur eller cambozola) 1 dl grovhackade hasselnötter olivolja, salt, svartpeppar ÄGGSMET 3 dl mjölk 2 dl vispgrädde 5 ägg TOPPING ½ dl grovhackade rostade hasselnötter 1 dl hyvlad parmesan finrivet skal av 1 citron färska örter, t ex oregano 30 B U F F É 2 • 2013 GÖR SÅ HÄR: 1. Skär broccolin i buketter, men behåll sparrisbroccolin hel. Koka de olika broccoli sorterna i omgångar i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och lägg sparrisbroccolin åt sidan. 2. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Strimla tomaterna. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Vispa ihop allt till äggsmeten med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 5. Fördela broccolibuketter, paprika och tomater i det förgräddade pajskalet. Strö över den rivna osten. 6. Lägg på blåmögelosten i bitar. Strö över hasselnötterna. Häll på äggsmeten. 7. Lägg på sparrisbroccolin. Pensla dem med olja. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. 8. Toppa med hasselnötter, parmesan, citronskal och örter vid servering. Texmexpajer ROSTADE KÖRSBÄRSTOMATER PÅ KVIST GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 225°C. Lägg 250 g körsbärstomater på kvist i en liten ugnssäker form med bakplåts papper. Nagga dem med en gaffel. Ringla över 2 msk olivolja. Strö över 1 msk färska rosmarinblad, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar och 2 krm socker. Tilllaga i nedre delen av ugnen 15–20 minuter. TIPS! Låt tomaterna sitta kvar på kvisten. Men klipp kvisten i mindre bitar med två eller tre tomater på varje bit.