Buffé 1
EXEMPEL PÅ GODA D-VITAMINKÄLLOR: De nordiska länd
erna har olika rekommendationer för när barn bör ta D-vitamintillskott: Sverige: Upp till 2 år. Finland: Upp till 18 år. Danmark: Upp till 1 år. Norge: Upp till 6 år (2–6 år, endast vintertid). Island: Upp till 6 år. 125 g odlad lax =16 mikrogram 50 g sill = 6 mikrogram (nästan hela dagsbehovet!) 1 dl mellanmjölk = 0,45 mikrogram 1 msk berikat margarin eller smör = 1,5 mikrogram 1 äggula = 0,7 mikrogram Mera fisk gör dig frisk! h STEKT STRÖMMING MED JORDÄRTSKOCKSPURÉ OCH KRISPIGA ROTFRUKTER Feta fiskar innehåller generellt D-vitamin. En liten bit sill eller strömming (50 g) ger nästan hela dagsbehovet. Drick gärna mjölk till! FÖR 4 PERSONER 16 strömmingsfiléer (ca 600 g) 1 kg jordärtskockor 1 citron 5 dl mellanmjölk (1 ½ %) 2 morötter ½ kålrot (ca 300 g) 2 msk finhackad dill 1 msk finriven pepparrot 1 ½ dl gräddfil 3 msk grov skånsk senap 2 dl grovt rågmjöl smör, olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, halvera och lägg jordärtskockorna i kallt vatten med färskpressad juice från ½ citron för att undvika missfärgning. 2. Koka upp mjölken med 1 msk smör i en kastrull. Häll av jordärtskockorna och lägg dem i kastrullen. Låt småkoka under lock tills de är mjuka. Rör om då och då. 3. Skala och skär morot och kålrot i tunna strimlor. Blanda färskpressad juice från ½ citron, dill, pepparrot och 2 msk olja i en bunke. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda ner morot och kålrot i dressingen. 4. Blanda gräddfil och senap i en bunke. Lägg i strömmingsfiléerna och blanda runt. Häll ut rågmjölet på en tallrik. 5. Ta upp filéerna och lägg ihop två och två. Panera i rågmjölet. 6. Stek i smör i en stekpanna 2–3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. 7. Häll av skockorna och mixa till en jämn puré med 2 msk smör. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 8. Servera den stekta strömmingen med puré och sallad. FÖR ALLA Gör glutenfri: panera fisken med t ex glutenfritt ströbröd i stället för rågmjöl. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och gräddfil. Stek i laktosfritt smör eller använd olja. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning och ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme. Stek i mjölkfritt matfett eller använd olja. Fri från ägg. B U F F É 2 • 2013 21 Njut av SOLMATEN Mer D-vitamin i köket