Buffé 1
KATARINAS CURRY Takdropp, tack! på min kylskåpsma
gnet i februari: Det är aldrig för sent att börja om på nytt. « » VÄRSTA KEXET! Min favvogucka passar till i stort sett alla tillfällen och håller fyra dagar i kylskåp: Blanda 250 g mascarpone, 150 g färskost av philadelphiatyp, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk honung, 1 krm kanel och juicen av en limeklyſt a i en skål. Bred på ett havre- eller digestivekex, garnera med till exempel physalis, blåbär eller hallon beroende på säsong. Njut till eſt ermiddagskaff et, som lätt dessert med avec eller till ett glas vitt vin till minglet. Nu vill jag omfamna dig, ljuvliga vårvinter! Lyssna till takdropp och känna sol som faktiskt värmer kinden lite. Det är hög tid att ge sig ut i skidspår och pulkaback ar. Så pack a matsäck en med matmuffins, nyttiga nötbollar och annat gott. Och ut och njut! Foto Magnus Fond → Tipsa och vinn! Ditt bidrag kan vinna boken ”Varför heter lådan Jansson?”. Katarina Sjöström, redaktör katarina.sjostrom@otw.se PS. Framöver kommer ni att träff a Lina på den här sidan! DS. KALASSMART Ett mingel-ID är en pappersbit du klipper till, skriver namn på och fäster på foten av ditt glas. Allt för att underlätta för dig själv, de andra gästerna och värden. Disken minskar i takt med antalet »borttappade« glas. Så lägg fram papper, sax och pennor till välkomstdrinken till nästa fest och låt gästerna göra sina ID:s själva. Lika smart som trevligt! BOK– TIPSET! Bli matsmart ”Varför heter lådan Jansson?” av Hans Ekström och Eva Gustafsson (Oskarsdotter & Co) är hundra frågor, svar och kul mathistoria i bokform. RULLA MINA FAVORITER BÄSTA GÅ BORT-BRÖDET Lider du brist på både slantar och fantasi? Den fi naste gå bortpresenten fi xar du enkelt själv. Baka ett matbröd eller en mjuk kaka, lägg i en stekpåse eller ta ett tårtpapper, linda in och knyt om med det band eller snöre du har hemma. Klappat och klart! Mitt favoritgodis just nu är både nyttigt, enkelt att göra och gudom-ligt gott. Ger 15 stycken: Hacka och blanda 1 ½ dl valnötter, 1 ½ dl pekannötter, 4 dadlar och 4 torkade aprikoser. Tillsätt ¾ dl kakao, 1 msk kaff e, 2 tsk honung och 1 tsk vaniljpulver och mixa. Rulla i kokos. Mums! MATIGA MUFFINS I MATSÄCKEN Maxa matsäcken med matiga muffi ns. Perfekta för härliga utedagar och ett bra alternativ till svampiga smörgåsar. De här tar jag med mig ut i skidspåret. Ger 12 stycken: Blanda 2 ägg, 3 msk olivolja och 2 ½ dl matyoghurt i en skål. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 ½ dl grahamsmjöl, 1 ½ tsk salt och 2 tsk bakpulver i en annan. Rör i mjölblandningen i äggen. Tillsätt 1 dl tranbär och 100 g fetaost. Grädda mitt i ugnen i 225°C, 15–20 minuter. Ut och njut! Ta med ut i skidspåret! B U F F É 2 • 2013 17 Gör det glasklart! Packa snyggt!