Buffé 1
»Den stora chocken var att min kräsnaste son plöt
sligt älskade kronärt skockshjärtan. « Alfred, 8, gillar matlagning och är familjens kock. Han blir arg när de andra tar cred då han tycker att det är han som gjort allt i matlagningen, berättar mamma Sofi a. Alma, 5, skulle äta enbart ketchup om det gick, och Anton, 10, äter helst av allt mackor med O’boy. RAVIOLI MED KRONÄRTSKOCKA OCH TOMAT FÖR 4 PERSONER Koka 2 förpackningar färsk ravioli med ricotta och spenat (à 250 g) enligt anvisning på förpackningen. Ansa, skölj och strimla ½ purjolök. Stek den mjuk i 1 msk olja i en stor stekpanna. Häll 1 burk pastasås tomat & vitlök (690 g) över purjon och låt den koka upp. Tillsätt 2 tsk socker. Låt 1 burk kronärtskocks hjärtan (390 g) rinna av. Skär dem i bitar och lägg dem i såsen. Låt alltsammans bli varmt och blanda ner den väl avrunna raviolin i såsen. Servera med 1 påse rucola (65 g). FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: välj pasta utan ricottafyllning. Gör mjölkproteinfri: välj pasta utan ostfyllning. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Sofi as omdöme Sofi as omdöme »Pasta är alltid tacksamt, för det går hem hos barnen. Den stora chocken var att min kräsnaste son plötsligt älskade kronärtskockshjärtan, kul! Såsen var söt och riktigt god. Gilla!« 36 B U F F É 2 • 2013 »Mat där allt är blandat går sällan hem hos kidsen (men baguetten var poppis). Vi undvek att blanda i riven potatis, det kändes för geggigt. I stället skar vi den i bitar.« LAX MED CITRONSÅS FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Tina 4 bitar laxfi lé (à 125 g) om de är frysta. Skala och koka 900 g fast potatis. Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra. Sätt formen mitt i ugnen och stek ca 10 minuter. Skala och riv 3 morötter. Värm 1 förpackning kyld citronsås (250 g) och smaksätt med 1–2 msk färskpressad citronjuice, 1 kruka hackad dill, morötter, salt och peppar. Servera laxen med citronsåsen, kokt potatis och gärna en sallad. FÖR ALLA Gör fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg: kontrollera innehållet i citronsåsen, eller laga egen. Sofi as omdöme »Alla barnen gillar lax, så den här rätten blev veckans höjdare. Jag överraskades av hur god den färdiga citronsåsen var, men vi hoppade över att blanda i rivna morötter …« SNABBGULASCH FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Dela, kärna ur och skär 2 röda paprikor i bitar. Skala och hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Stek ca 500 g nötfärs i 1 msk olja i en stor kastrull tillsammans med 1 tsk kummin och 1 msk paprikapulver. Rör ner lök, vitlök och paprika, stek med en stund. Häll i 2 msk tomatpuré och 5 dl köttbuljong. Krydda med 1 tsk torkad persilja, 2 lagerblad, salt och peppar. Skala och riv 2 bakpotatisar och tillsätt i kastrullen. Låt allt koka ca 20 minuter. Servera gulaschen med 2 baguetter och 1 dl matyoghurt (10 %). FÖR ALLA Gör glutenfri: servera med glutenfri baguette. Gör laktos- resp mjölkproteinfri: Använd laktosfri matyoghurt resp mjölkfritt alternativ. Kontrollera bröd och buljong/fond. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärning/fond. Måndag Tisdag Onsdag veckans höjdare!