Buffé 1
MR TRUE FOOD Läkaren Andrew Weil är känd i USA fö
r sina böcker om sambandet mellan mat och hälsa. 2008 öppnade han och restaurangmannen Sam Fox den första True Food-restaurangen. I dag finns sex restauranger i USA, varav tre i Kalifornien. KALE AID På True Food använder man en riktig råsaftscentrifug. Här har vi anpassat receptet för stavmixer. Juicen blir då lite tjockare men är minst lika nyttig. GER 1 DRINK Om folk i Arizona, som sannerligen inte är några superveggisar, kan lära sig att älska rå grönkål så är det bara en tidsfråga innan sann kärlek blomstrar över hela USA. » « Andrew Weil N yttig mat kan vara hur kul som helst ! I USA sprider sig hälsotrenderna snabbt just nu. Och det handlar inte om trist tuggande på torra frön och slokande salladsblad – utan spännande, färgst ark, kryddig och lust fylld mat. Vi tar er med till rest aurangen True Food några mil söder om Los Angeles. Där fyller man sina 500 st olar med glada gäster från alla åldersgrupper och samhällsklasser varje kväll. Menyn är frest ande. Vad sägs om gryta på havsabborre, räkor, vita bönor och färsk koriander i ch ili- och limefond? Shiratakinudlar med grön curry, sock erärter, sparris, ost ronskivling och cashewnötter? Grillad kyck ling med tranbär, manch egoost och valnötter? Eller grillad tonfi sk med wasabiaioli, avokado och rättika? Myck et är asiatiskt infl uerat. Maten är oerhört vack ert serverad. Näst an allt är ekologiskt och närodlat. Och de hälsosamma ambitionerna får trovärdighet av att det är den berömde läkaren Andrew Weil – författare till en rad böck er om hur man kan äta sig frisk – som st artat True Foodkrogarna (de fi nns på fl era håll i USA). Han lovar att rätt sorts mat kan lindra och ibland häva infl ammationer i kroppen och fl era andra sjukdomst illst ånd, som blivit allt vanligare i dag. En krydda som används fl itigt är gurkmeja, som sägs ha infl ammationshämmande eff ekt. Och det som många hälsofanatiker gärna rynkar på näsan åt, alkohol, är inte alls förbjudet! True Food har en lång drinklist a. Två exempel: Th e Prana – vodka, kokosvatten, gurka, grapefrukt och clementin – och Spontaneous Happiness – ingefärs- och vaniljspetsad sake, fl äder och lime. All alkohol är ekologisk. Vilket, om inte annat, gör att det känns mer legitimt att st arta måltiden med en apéritif. Kanske rentav nyttigt... Här bjuder Buff é på några recept från True Foods sunda och läck ra meny! B U F F É 2 • 2013 5 2 dl strimlad grönkål eller spenat (eller ca 1 dl fryst, tinad) 1 stort grönt äpple, granny smith 10 cm gurka 1 selleristjälk 1 tumstor bit färsk ingefära (skalad) 2 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Skär bort skaftet på äpplet. Skär äpple, gurka och selleri i små bitar. 2. Mixa grönkål, äpple, gurka, ingefära och selleri med stavmixer. Passera genom fi nmaskig sil. Tryck till ordentligt så att så mycket juice som möjligt kommer med. 3. Rör i citronjuicen och servera med is. DUNDER MDRINK ed spenat eller grönkål!