Buffé 1
Inköpslista FRUKT OCH GRÖNT Kassler med chilibulg
ur st rå på menyn. Smaskigt, men en aning för kryddstarkt för familjens smak. 1 purjolök 1 påse rucola (65 g) 900 g fast potatis 1 kruka dill 3 morötter 2 bakpotatisar 2 röda paprikor 2 gula lökar 1 liten bit ingefära (1 msk fi nriven) 250 g pak choy 1 citron FRYSTA VAROR 600 g laxfi lé 200 g sugar snaps KYLDA VAROR 500 g ravioli med ricotta och spenat 250 g citronsås ca 500 g nötfärs 2 dl matyoghurt (10 %) ca 400 g kassler 4 kycklingfi léer (ca 600 g) 2 dl lättcrème fraiche TORRA VAROR 1 burk pastasås tomat och vitlök (690 g) 1 burk kronärtskockshjärtan (390 g) 1 förpackning baguette (300 g) 4 portioner bulgur 4 portioner pasta, gnocchi KASSLER MED MILD CHILIBULGUR FÖR 4 PERSONER Koka 4 portioner bulgur enligt anvisning på förpackningen med 1 tsk sambal oelek i vattnet. Skala och hacka 1 gul lök. Skär ca 400 g kassler i strimlor. Strimla det gröna på 250 g pak choy, lägg åt sidan och tärna resten. Fräs lök, den tärnade pak choyen och kassler i 2 msk olja i en stor stek- eller wokpanna. Krydda med 1 msk riven färsk ingefära, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Vänd ner kasslerblandningen i bulgurn och blanda ner den gröna pak choyen. Servera med sweet chilisås och 1 dl matyoghurt (10 %). FÖR ALLA Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete, ris eller bönor. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme. Fri från ägg. Sofi as omdöme »Kassler är en barnfavorit. Dock inte i kombination med chili, och absolut inte blandat med bulgur. För starkt för oss alla!« Sofi as omdöme »Kyckling och pasta – vad kan gå fel? Sugar snaps blev pricken över i, åtminstone för mig och Alfred.« KYCKLING MED PURJOLÖKSSÅS FÖR 4 PERSONER Ansa, skölj och strimla ½ purjolök. Koka 4 portioner pasta, t ex gnocchi, enligt anvisning på förpackningen. Lägg i 200 g sugar snaps och purjolöken när 2 minuter återstår av koktiden. Skär 4 kycklingfi léer (ca 600 g) i strimlor. Skala och skiva 2 vitlöksklyftor. Stek kycklingen i omgångar i 2 msk olja i en stekpanna ca 3 minuter. Krydda kycklingen med salt och peppar. Tillsätt vitlök, 1 tsk torkad basilika, 2 dl lättcrème fraiche och 1 dl vatten. Sjud kycklingen några minuter. Blanda pastan med kycklingen. Krydda med svartpeppar. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Gör äggfri: använd äggfri pasta. ATT HA HEMMA Olja, socker, salt, peppar, 4 vitlöksklyſt or, kummin, paprikapulver, tomatpuré, köttbuljong (tärning eller fond), torkad persilja, torkad basilika, lagerblad, sweet chilisås och sambal oelek. Gärna sallad och bröd till måltiderna. Matkassen – så funkar det! ICA har matk ssa ar man kan prenumerera på. De finns i utvalda butiker och i de tre kategorierna »Billiga veckan«, »Laktosfri« och »Inspiration«. Kassen är planerad för f ry a personer, och man väljer om man vill ha tre eller fem middagar. Recept och bilder på rätterna medföljer. Sofia och henne fs amilj har testat »Billiga veckan« vecka 9. Intresserad av en kasse? Gå in på ICA.se för att få veta mer. B U F F É 2 • 2013 37 Torsdag Fredag