Buffé 1
forts... apelsinjuice. Det tycker jag är en vetti
g väg. Utöver att äta D-vitaminrika råvaror – och att sola 30 minuter mitt på dagen utan solskydd under sommarhalvåret – förespråkar Mats Humble i dag D-vitamintillskott. – Jag tar själv en rejäl dos i veckan. För mig är indicierna tillräckligt starka, och jag är övertygad om att vi inom några år har studier som bekräftar det. PÅ LIVSMEDELSVERKET förhåller man sig aningen mer skeptisk: – Det går lite mode i olika saker, säger Anna-Karin Lindroos vid Livsmedelsverket. Just nu är det D-vitamin som ska lösa alla problem. Det är inget nytt för oss att det är ett viktigt vitamin, men tills vidare inväntar vi den nordiska genomgången av den vetenskapliga litteraturen innan vi tar ställning till om vi ska följa Finlands exempel och ge generella råd om tillskott till alla barn och ungdomar. » I vår traditionella kost finns mycket D-vitaminrik fet fisk, liksom inälvsmat och mejeriprodukter från djur som gått ute i solen. « Så får du D-vitamin h VIA SOLEN: D-vitamin bildas i huden av solens ultravioletta strålar. Sedan lagras det i levern och omvandlas i kroppen vid behov. Mellan 15 och 30 minuter rekommenderas att exponera huden för sol under april till september. VIA MATEN: I dag är den svenska rekommendationen för dagligt intag (RDI) för barn över två år och vuxna 7,5 mikrogram. Se till att äta feta fiskar som lax, sill, strömming och makrill eller 20 B U F F É 2 • 2013 de två magra sorterna abborre och gös (gös är näst efter ål den mest D-vitaminrika fisken). Välj D-vitaminberikad mellan- och lättmjölk samt berikat smör och margarin. Ät ägg och gärna inälvsmat. Vegosar: Sola! I veganmat finns D-vitamin endast i vissa svampar och alger. För att komma upp i dagens rekommenderade intag krävs exempelvis 300 gram kantareller. (Källor: Livsmedelsverket samt överläkare Mats Humble.) UGNSBAKAD LAX MED GRÖNKÅLSMAJO Glimrande källa till D-vitamin! En portionsbit lax ger dubbla rekommenderade dagsintaget. FÖR 4 PERSONER 600 g färsk laxfilé i bit ½ vitlöksklyfta ½ dl fryst tinad hackad grönkål eller spenat 2 äggulor 1 msk vitvinsvinäger 1 tsk dijonsenap 2 dl neutral rapsolja finrivet skal av 1 citron + 1 msk juice 2 påsar babyspenat (à 65 g) citronklyftor till servering olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 3. Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. 4. Skala vitlöken. Pressa ut vätskan ur grönkålen. Mixa äggulor, vitlök, vinäger, senap och grönkål med stavmixer eller i mat beredare. 5. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Mixa till en tjock majonnäs. Krydda med 2 krm salt, 1 krm peppar och ev ytterligare vinäger. 6. Rör ihop 2 msk olivolja, citronskal och juice. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 7. Blanda med spenaten. Servera laxen med sallad, grönkålsmajo och citronklyftor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: uteslut grönkålsmajon. Använd i stället äggfri majonnäs och smaksätt den med fryst tinad mixad grönkål eller spenat och lite citron.