Buffé 1
GRYTA PÅ RÖDBETA OCH RÖDA LINSER MED MANDEL- OCH
ÄRTCHUTNEY Mota vintermörkret med en vitaminkickande gryta! Blir det något över av chutneyn? Grym som grönsaksdipp! Detta är SmartaMaten: FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 400 g rödbetor 400 g morötter 3 dl torkade röda linser 2 vitlöksklyftor 1 msk färskpressad citronjuice örtsalt, nymalen svartpeppar MANDEL- OCH ÄRTCHUTNEY 2 dl sötmandel, gärna skållad och skalad 200 g frysta gröna ärter 1 msk färskriven ingefära 1 msk färskpressad citronjuice 1 tsk malen koriander GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med chutneyn. Sätt ugnen på 150°C. Lägg mandeln på en plåt. Rosta mitt i ugnen 20–25 minuter, rör om efter halva tiden. Ta fram ärterna ur frysen så de hinner tina lite. 2. Skala lök, rödbetor och morötter. Hacka löken, skär rödbetor och morötter i cmstora bitar. Lägg allt i en kastrull. 3. Skölj linserna. Tillsätt linser och 1 liter vatten i kastrullen. Låt småkoka under lock ca 20 minuter, tills rödbetor och morötter känns mjuka men fortfarande är spänstiga. 4. Kör under tiden de rostade mandlarna i en mixer tills de är finmalda. Tillsätt övriga ingredienser samt 4 msk vatten. Mixa till en ganska slät röra. Krydda med 1 tsk örtsalt och 1 krm peppar. Späd ev med mer vatten. 5. Skala och pressa vitlöksklyftorna i grytan. Tillsätt citronjuice och 2 tsk örtsalt. Lägg upp i djupa skålar och toppa med chutneyn. Servera gärna kålrabbisalladen (se nedan) till. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SÄSONGSANPASSAD – de rå varor som är i säsong ger både mer smak och bättre matkvalitet. MILJÖMEDVETEN – huvudsakligen vegetarisk i kombination med fisk och ibland ägg. ALKALISK – basisk mat är laddad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. REN – fri från tillsatser så långt som möjligt. TILLÅTANDE – när du äter balanserat finns det utrymme för lite utsvävningar – ingenting är förbjudet! 3 knep för mer grönt Byt vitt ris och pasta mot rotfrukter och rostade grönsaker. Dra ner på köttet – se det som ett tillbehör i stället för en huvudrätt. Ät grönsaker i säsong – då är de som godast och billigast, och dessutom får du variation. KÅLRABBISALLAD Spana efter kålrabbi nästa gång du handlar! FÖR 4 PERSONER Skala och skär 200 g kålrabbi (eller morot) i tunna strimlor. Blanda med 1 msk kallpressad raps- eller olivolja och 2 msk äppel cidervinäger. Lägg på en bädd av blandade salladsblad (ca 150 g) efter tillgång och smak. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 14 B U F F É 2 • 2013 KRISPIG GODING Våga prova kålrabbi!