Buffé 1
BLI PIGGELIN – LAGA GOTT MED Lax med grönkålsmajo
, rågkrispig strömming och karamellig brylé. I mörkertid gäller det att fylla på kroppens lager av D-vitamin. Buffé bjuder på tre soliga, nyttiga rätter. Text Anna Kågström Recept Tove Nilsson Foto Joel Wåreus KARDEMUMMABRYLÉ Två D-vitaminrika ingredienser: mellan mjölk (som är D-vitaminberikad) och äggula i en karamellig mjölk pudding. Servera med en februarifrisk citrussallad. FÖR 6 PERSONER 1 ½ dl socker ½ dl vatten BRYLÉ VINTERMÖRKER. Det är svart när vi vaknar, huttrigt på väg till jobb eller skola – och när den där bleka solen visar sig står den lågt på himlen. Just den här tiden på året finns risk för att vårt lager av D-vitamin är lågt – vilket i sin tur kan leda till ännu större vintertrötthet och håglöshet. Men det finns en sak som hjälper: Mat! Det är därför du nu, under all annan information i den här texten, ska tänka och smaka på tungan: lax, sill, strömming, makrill. Ägg som i en perfekt omelett, varm dallrig stanning, den krämigaste av äggröror… Och så smör och mjölk till det. JUST EFFEKTEN AV D-VITAMIN – eller bristen på den – har engagerat forskare de senaste åren. Forskarnas tidigare fokus – att D-vitamin stärker skelettet – har nu fått sällskap av ett antal friskvårdande påståenden, som att D-vitamin kan förebygga infektioner, depression, diabetes och olika former av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Samtidigt visar studier i bland annat Sverige och USA att nivån av D-vitamin hos befolkningen generellt har sjunkit. Till en del kan det ha att göra med vad vi äter, menar överläkaren och psykiatern Mats Humble. I sin forskning har han påvisat låga D-vitaminnivåer hos deprimerade – och hur de blivit friskare av D-vitamintillskott. – Våra förfäder verkar ha funnit ett bra sätt att klara sig, säger Mats Humble. I vår traditionella kost finns mycket D-vitaminrik fet fisk, liksom inälvsmat och mejeriprodukter från djur som gått ute i solen. I dag är intresset stort för mat från länder som Thailand och Mexiko, där de har det så soligt året om att de inte behöver fundera över D-vitaminbrist. Svenska Livsmedelsverket deltar just nu i en nordisk genomgång av aktuell forskning kring D-vitamin, och tittar också på D-vitaminnivåer i blodet hos vuxna från den senaste stora matvaneundersökningen (2010–2011). Resultatet kommer i vår. MEN ÄVEN OM rekommendationen för dagligt intag skulle höjas flaggar Mats Humble för att det måste finnas alternativa sätt att få i sig D-vitaminet: – I USA, där rekommendationen är 15 mikrogram per dag, har man valt att berika fler livsmedel, som exempelvis forts... 5 dl mellanmjölk (1 ½ %) ½ vaniljstång 1–2 krm stött kardemumma GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Koka på medelvärme tills det fått en gyllenbrun färg. 3. Ta från värmen och häll i 6 ugnssäkra portions formar (à ca 1½ dl) . 4. Snitta och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp frön och kardemumma tillsammans med mjölk. 5. Vispa ägg och socker i en bunke. Vispa ner den varma mjölken. 6. Häll smeten i formarna och grädda i vattenbad i mitten av ugnen ca 45 minuter. 7. Låt bryléerna svalna och förvara kallt fram till servering. 8. Skala citrusfrukterna med kniv och skär ut hinnfria filéer. 9. Skala kiwin och skär i bitar, blanda med citrusfrukten. Stjälp upp bryléerna på fat och servera med frukten. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning. Innehåller ägg. B U F F É 2 • 2013 19 4 ägg ½ dl socker FRUKTSALLAD 2 apelsiner 1 blodgrape 2 kiwi HÄLSOBOOSTA Med naturliga näringsämnen