Buffé 1
MÖTET MATTIAS KLUM YRKE: Fotograf, filmare, förfa
ttare och regissör. ÅLDER: Född 1968. BOR: Vid Mälaren, söder om Uppsala. FAMILJ: Fru Monika (även medarbetare), två söner, två appen zellerhundar och en norsk skogskatt. AKTUELL: Med boken »Vår tid på jorden: Välfärd inom planetens hållbara gränser«. FAVORITMAT: Svensk, italiensk, fransk, indisk och kinesisk. Svårt att välja! GÖR HELST PÅ FRITIDEN: Lagar mat, plockar svamp, spelar pingis med barnen, spelar blues och funk med vännerna. Regnskog skövlas för att ge plats åt palmer för produktion av palmolja. När odlingarna breder ut sig blir kvarvarande skogar torrare, och det ökar brandfaran. Bränderna i regnskogarna, som här i Kalimantanprovinsen i Indonesien, ger stora utsläpp av koldioxid i atmosfären, vilket bidrar till klimatförändringen. Bilden är från boken »Vår tid på jorden« av Mattias Klum och professor Johan Rockström. – Naturen tar slut när den används hänsynslöst i stället för att brukas på ett hållbart sätt, säger naturfotografen Mattias Klum. Text Anna K Sjögren Foto Mattias Klum »Våra val gör av PÅ SINA RESOR i jordens vildmarker ser naturfotografen Mattias Klum hur människans framfart påverkar djur och natur. – Korallreven dör och många arter av fiskar och växter försvinner. Det är ett korthus som rasar. När regnskogen skövlas för att göra plats åt stora odlingar av till exempel oljepalmer eller kakaoträd utarmas djurlivet och de stabila ekosystemen. I Sverige kan vi äta oss mätta men märker inte vilka avtryck vi gör i naturen eftersom maten ofta kommer från länder som ligger långt borta. Om man vill bidra till en hållbar planet och samtidigt leva ett gott liv, vilka är då dina tips? – Kräv att det ska finnas fler miljövänliga alternativ till vardags22 B U F F É 2 • 2013 varorna. Om sju miljarder människor kräver hållbart producerad mat får vi en förändring. Som konkreta exempel nämner han att välja MSC-märkt fisk och skaldjur som kommer från ett hållbart fiske. Och att köpa kakao och kaffe som är producerade med större omtanke om regnskogens växt- och djurliv och om människorna som arbetar med råvarorna. Handen på hjärtat, hur gör du själv när du handlar? – Jag tror att de som jobbar i butiken ibland tycker att jag är jobbig när jag frågar efter miljömärkta alternativ, men det finns redan mycket att välja på. Jag köper alltid MSC-märkt och lusläser ingredienslistorna på kakor och kex för att aldrig köpa något som innehålFOTO: SAMUEL SVENSÄTER