Buffé 1
Kocken & skådisen RASMUS, DAVID & GERANIUM trivs
tillsammans i köket RASMUS KOFOED Kock och trefaldig Bocuse d’Ormedaljör: brons 2005, silver 2007 och guld 2011. Driver den tvåstjärniga Michelinrestaurangen Geranium i Faelledparken i Köpenhamn. Bor i stadsdelen Fredriksberg med hustrun Maja och barnen Kamille och Karljohan. HAVTORN Tjusiga uppläggningar är inget för Rasmus. Och faktiskt talar smakerna för sig själva – det räcker att blunda och njuta. Ljuvlig kombo och ljuvligt gott! DAVID DENCIK Svensk/dansk skådespelare, publikt genombrott i danska teveserien »Lykke«. Spelar just nu författardiva i bioaktuella »Stockholm stories«. Nominerades i år till en Guldbagge för bästa manliga biroll i »Hotell«. Bor med sambon Sofi e i stadsdelen Vesterbro. Grym glass & sagolik sorbet CHOKLADGLASS & HAVTORNSSORBET Glassen blir koncentrerat chokladig, sorbeten syrlig och fräsch. Båda med perfekt konsistens. Glassmaskin behövs. FÖR 6 PERSONER CHOKLADGLASS 200 g mörk choklad (70 %) 3 ¼ dl mjölk 3 ¼ dl vispgrädde 2 msk glykossirap 3 äggulor 4 ½ msk socker 2 msk kakao ca ¼ krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Bryt chokladen i bitar. Smält den i en skål över vattenbad. 2. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Ta från värmen. 3. Vispa ihop äggulor, socker, kakao och salt i en bunke. Vispa ner den varma gräddmjölken, lite i taget, i äggvispet. 4. Rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Låt svalna helt. 5. Häll smeten i en glassmaskin och kör ca 20 minuter. Lägg över i en frystålig plastlåda med lock. Ställ i frysen minst 3 timmar före servering. FÖR 6 PERSONER HAVTORNSSORBET 1 paket frysta havtorn (225 g) 3 dl vatten 2 ¾ dl socker 3 msk glykossirap GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Sila genom en fi nmaskig sil. Låt svalna helt. 2. Häll smeten i en glassmaskin och kör ca 30 minuter. Lägg över i en frystålig plastlåda med lock. 3. Ställ i frysen minst 3 timmar före servering. FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. Rasmus och David träff as gärna och lagar lite god mat tillsammans. Sedan bjuds deras respektive in. B U F F É 3 • 201 4 13 VARFÖR HETER KROGEN GERANIUM ? »Det är en fantastisk växt som många har stående i fönstret. Bara du rör vid den skapas de mest fantastiska doſt er. Det är en planta som kittlar sinnena; för restaurangen är det en bra symbol för ett kök med mycket energi och som utvecklar sig hela tiden. Man kan också ha geranium i mat. Jag vann faktiskt Årets dessert 2006 med en rätt på geranium, rågbrödsgröt och äpplen.« BÄR & CHOKLAD Syrligt fräscha bär & chokladglass med fyllig smak!