Buffé 1
KUL I KÖKET En är kock och världsmästare i matlag
ning, den andra hyllad skådespelare. Buff é var med när Rasmus Kofoed bjöd hem kompisen David Dencik på grön matlagning. Grönt finlir med RASMUS & DAVID När den trefaldige Bocuse d’Or–medaljören Rasmus Kofoed lagar lördagsmiddag hemma med kompisen och skådespelaren David Dencik står grönt på menyn. Det är enkla men raffinerade rätter där de ljuvliga såserna lyfter stort. Grönt är en självklarhet för Rasmus, från uppväxtens Waldorfskola till dagens hyllade restaurang Geranium i Köpenhamn. Text Lars Collin Recept Rasmus Kofoed Foto Mauro Rongione T 8 re gånger. Ingen annan kock i världen har tagit medalj lika många gånger i Bocuse d’Or (kock-VM) som Rasmus Kofoed. Brons, silver och till slut guld visar på hans förmåga att lita på kraften i varje råvara och smak. Även om ingredienserna så klart är lite mer vardagliga skiljer sig maten han lagar hemma inte särskilt mycket från det han skapar på krogen Geranium. I dag har han bjudit hem kompisen David Dencik till sin charmiga 1800-talslägenhet i stadsdelen Fredriksberg. David är inte bara en av Skandinaviens just nu mest anlitade skådespelare inom fi lm och B U F F É 3 • 201 4 teve, han har också ett förfl utet som kock. – Vi träff ades första gången 1998 när jag var kökschef på restaurang Elverhöj i Nyhavn, en av de få krogar i turistkvarteren som värdesätter kvalitet, säger Rasmus Kofoed. – Jag hade jobbat i olika krogkök men sökte samtidigt till scenskolan. Denna sommar hade jag äntligen blivit antagen, men det berättade jag inte för Rasmus. Då hade han väl gett mig sparken, minns David Dencik och skrattar. Det här var fem år innan restaurang Noma öppnade med sin inriktning på nordisk mat och Köpenhamn sakta men säkert började förvandlas till vad det är i dag: en av världens mest intressanta och infl ytelserika matstäder. – Själv har jag alltid lagat mat efter säsongens råvaror, både hemma och på Geranium. På det sättet passar jag väl in i formen för det nordiska köket. Däremot har jag aldrig skrivit under några matdogmer utan känner mig fri att göra vad jag har lust med. Det handlar om att hitta de rena råvarorna, de som gör att en rätt smakar ännu bättre. Nä, nu måste vi börja hacka lite, utbrister Rasmus plötsligt. Som den erfarne stjärnkock han är har han förstås redan hunnit förbereda en del. GRÖNA VÄNNER! David & Rasmus bjuder på grönt med goda såser