Buffé 1
»Frukt och grönt är självklart« ALLA VI som jobba
r i ICA Köket brinner för att laga mat och skapa recept som innehåller mycket frukt och grönt. Det är en självklarhet för oss. Givetvis för att det är nyttigt och bra för hälsan och miljön, men som bekant äter vi ju även med ögonen, och mat med många olika färger ser godare ut. För att inte tala om alla härliga konsistenser och olika tillagningsmetoder man kan variera sig med, som gör det roligare att både laga och äta. Följer man också säsongen under året blir det automatiskt aldrig tråkigt – och man får njuta av grödorna när de är som allra bäst. Vårt mål är att inspirera och hjälpa alla ICA:s kunder att äta mer frukt och grönt. Våga köpa annat än gurka och tomat. Det är varken särskilt svårt eller krångligt. De fl esta kålsorter och rotfrukter är supergoda att hyvla eller skära tunt och smaksätta med lite salt och en god olivolja. Eller gör en större laddning rostade grönsaker, ät hälften till middag och marinera det som blir över till nästa måltid. Ett sätt att få i sig mer frukt är att göra som i förskolan och införa fruktstund. Att alltid ha en frukt till 10- och 15-fi kat på jobbet. Niclas Rapp, kock i ICA Köket och vinnare av Årets gröna kock 2001 sunda vanorna som pågår under lång tid som förebygger sjukdom. Alicja är född i Polen och kom till Sverige 1985 men har även arbetat som forskare vid Harvard-universitetet i USA. Hon tycker att de fl esta svenskar har ett sunt förhållningssätt till maten och livet, och Alicja beskriver det med ordet »lagom«. – I USA vill man ha så mycket som möjligt av allt. Jag föredrar den svenska attityden, för naturen är lagom. Den förändras långsamt, och på samma sätt fungerar människan. Alicja söker ständigt svar på frågorna om hur man kan få ett friskare liv med sunda vardagsvanor. – En sund livsstil betyder att man äter sunt, rör på sig, inte röker, dricker lagom med alkohol och behåller en normal kroppsvikt genom livet. Det kan exempelvis minska risken för hjärtinfarkt hos kvinnor med hela 77 procent. Att äta sunt betyder mer färgstarka grönsaker och även mer ärter, bönor och fi sk än vad många äter i dag. För mycket alkohol innebär en ökad risk för bröstcancer; det sambandet stöds nu av forskningsresultat från hela världen. Även här förespråkar Alicja den svenska lagom-modellen med max ett litet glas (cirka 1 deciliter) vin om dagen för kvinnor. På väg ut genom korridoren, som kantas av rum för de 25 forskare som arbetar här, visar Alicja löpbandet som står i samma rum som kopieringsmaskinen. – Vi som forskar om hur nyttigt det är att motionera måste ju kunna ta en promenadpaus ibland, även när det regnar ute. Det vore ju för dåligt annars! B U F F É 3 • 201 4 19