Buffé 1
INNEHÅLL Mars: Brunch i Kreuzberg… Maten är halva
resan! En lätt sliten klyscha som stämmer bra, tycker jag. Och det verkar som många Buff éläsare är av samma uppfattning. I senaste opinionsundersökningen som vi gjorde svarade 73 procent att de väljer ett resmål med spännande matutbud. Ny macktrend på väg... Brunch i Berlin. Tyskland är kanske inte det vanligaste matresemålet men helt klart väldigt populärt bland yngre matintresserade. Vi har besökt Kreuzberg, en småtrendig Berlinstadsdel där man kan njuta av såväl vegetarisk kebab som asiatisk fusion och stjärnbeströdd fi ne dining. På mångas måstelista toppar dock brunchen. Det fi nns många ställen att välja bland. Vi har inspirerats av några enkla favoriter därifrån, se sid 28. En annan favorit just nu är den nya usa-inspirerade macktrenden! Minst fem olika lager ska det vara: färskost, långkok, sås, grönt, och något inlagt. Mellan två bröd. Och i enlighet med valmöjligheternas förlovade land gör man egna val för varje lager, se sid 37! Gröna val handlar det om när kocken Rasmus Kofoed bjuder hem kompisen och skådisen David Dencik på matlagning. Vi var med och fi ck lära oss mer om ramslök, klöveroxalis, blomsterkrasse… Dessutom fi ck vi en skön inblick i det nya nordiska köket – utan dogmer! Rena smaker och väldigt enkla, avskalade uppläggningar. Tillsammans med de goda såserna blev det raffi nerat på hög nivå. Missa inte sid 8! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... SMART VARDAG! Cool kål! »Inget nytt! Det där med att ugnslaga vitkålsklyftor har jag gjort länge«, skriver Christian i Malmö. Och tipsar: »Eftersom det tar tid att laga vitkålsklyftorna i ugnen brukar jag göra det en dag i förväg, när jag ändå lagar annan mat. Då blir det snabbmat dagen därpå... Brukar servera med stekt falukorv och snabblagat potatismos!« Gör så här. Christians vitkålsklyftor har inspirerats av ett gammalt kåldolmsrecept. Alltså använder han sirap. Skär vitkålshuvudet i 4–8 klyftor, beroende på kålstorlek. Lägg dem på het, oljad plåt. Ringla över lite sirap. Ugnslaga i 225°C. Vänd kålklyftorna med stekspade och gaffel, så att de inte faller isär, några gånger. Salta lite och ringla eventuellt på lite mer sirap ett par gånger. Kålen ska bli riktigt mjuk, tycker Christian. Fler vardagstips? Om du har du något smart tips för vardagsmaten så mejla till tony.wallin@otw.se. Skanna QR-koden med ICAs app för att få månadens Buff érecept i mobilen. 14 17 18 21 28 32 37 39 Sirap ger en skön sötma till den bakade vitkålen, lite som kåldolmar utan fyllning. NR 3 • 2014 5 8 Marsspaning Buff é undersöker hur viktig maten är då vi reser. Intervju med mackexperten Fredrik Ekström. Instagramtävla! Senaste krogtrenderna. Danskt fi nlir i hemmaköket Kamomillkokt pärllök med ostsås. Grönkål och blåmusslor i mild havssmakande sky. Rödbetor på två sätt med syrlig örthollandaise. Chokladglass och havtornssorbet. Pasta mitt i veckan Pastagratäng med spenat, sidfläsk och ost. Tagliatelle med rosésallad, citron och parma. Italiensk brodo med kyckling. Linas curry Rabarbercurd. Havrefrallor. Frasvåff lor. Gul hummus. Snabb coleslaw. Mötet: Alicja Wolk Professor Alicja Wolk gillar färg och har även belägg för att det är viktigt att äta färgstarkt. Färgstark meny Vårgrön soppa med ädelost. Stekt torsk med varm sallad. Björnbärsglass med vit chokladsås & blåbär. Foodwalk i Berlin Häng med på en välsmakande och spännande matpromenad i trendiga Kreuzberg. Bjud på brunch Tomatrelish. Müslikaka med honungscrunch. Mango- och hallonsmoothie. Omelett med vitlöksfräst svamp. Citronkaka med blå vallmo. Bygg en macka Love food café visar hur man bygger en macka enligt amerikansk modell. Tävla & vinn! Friterad kladdkaka med glass och bär. Tävla och vinn matcheckar på 300 kr. Ugnsbakad vitkål med falukorv sam ppeloch baconpytt, se recept på ica.se. t ä 23 recept Färgstarkt! Hett Tävla om 50 matcheckar sidan 39