Buffé 1
3 FÄRG FROSSA RÄTTERSMENY grön, röd, blålila Färg
erna i frukt och grönsaker avslöjar en hel del om de hälsosamma ämnen de bär på. Bjud på en färgsprakande meny som börjar i grönt och slutar i blått. Text Anna K Sjögren Recept Berit Paulsson Foto Lars Paulsson Människans hjärna går igång på mat med olika färger och former; de lockar oss att smaka och äta. Det är därför som vi köper mer smågodis när det fi nns många sorter att välja på. Men smågodis är förstås en sen företeelse i människans historia, från början var naturens tanke att vi skulle lockas av färgglada äpplen, blåbär, morötter och gröna blad för att få i oss livsviktiga näringsämnen. I dag vet forskarna att färgen på frukt och grönsaker signalerar näring och hälsa. Vi kan alltså lita på våra ögon som instrument och frossa i naturliga färger. Färger triggar aptiten Vi människor gillar färg, såväl generellt som i mat. Inte konstigt att producenterna frestas att göra laxen lite extra orange, pistaschglassen ett uns grönare och margarinet en nyans gulare. Blått är mångas favoritfärg, men när man i experiment färgar maten blå vill försökspersoner inte äta den. Grönt, brunt och rött är populära Sätt färg på menyn! Meny: Vårgrön soppa med ädelost Stekt torsk med varm sallad Björnbärsglass med vit choklad matfärger, men svensk husmanskost blir lätt väl brun. Stekta köttbullar med brunsås och oskalad potatis på en vit tallrik känns som en dyster historia. Med några rårörda lingon, snabbinlagd gurka eller gröna ärter lyſt er rätten direkt. Måla maten med färg B U F F É 3 • 201 4 21