Buffé 1
MÖTET Professor Färgstark Finns det dagar då du d
römmer om att ta ett piller i stället för att laga och äta mat? Glöm det. Bara i maten från växtriket finns runt 6 000 substanser som påverkar vår hälsa, och endast en bråkdel av dem är kartlagda. Men att vi mår bra av att äta färgglad mat är alldeles säkert, menar professor Alicja Wolk. Text Anna K Sjögren Foto Peter Knutson D et är en färgstark professor som tar emot i sitt ljusa arbetsrum på Karolinska Institutet i Solna. Naglarna blänker av knallrött lack, och kontorsstolens mörkblåa ryggstöd är uppiffad med Cancerfondens ljusrosa band. Alicja Wolk är en av världens mest framstående forskare inom ämnet nutritionsepidemiologi. Tillsammans med sina kollegor studerar hon hur det som vi människor gör ofta, till exempel vad vi äter och hur vi rör oss, påverkar hälsan. Det lönar sig att äta varierat med mycket grönsaker och frukt. Dessa ger en dos av kända näringsämnen, till exempel fibrer, C-vitamin och andra antioxidanter, och dessutom en välkomponerad mix av många andra ämnen som är bra för hälsan. En del av hemligheten ligger i färgerna. »Det lönar sig att äta varierat med mycket frukt och grönt. « – Betakaroten är namnet på en värdefull antioxidant; den känner många till och vet att den finns i gula och röda grönsaker och frukter. Betakaroten är bara en av cirka sexhundra kända karotenoider. Det finns cirka sextusen olika substanser i maten från växtriket som har olika hälsosamma egenskaper, och bara en bråkdel av dessa 18 B U F F É 3 • 201 4 har vi kunskap om i dag, säger Alicja. För kvinnor är det framför allt risken för hjärtinfarkt som minskar rejält med mer frukt och grönt. En lagom daglig dos är fem portioner eller runt 500 gram. Det kanske låter mycket, men med en näve sallad till lunch, några varma grönsaker till middagen och två frukter är man hemma. Det finns flera smarta sätt att göra vardagsmaten mer färgstark; ett par rivna morötter i köttfärssåsen och mer lök och rotfrukter i grytorna gör skillnad på sikt. Alicja Wolk YRKE: Professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska Institutet i Solna. FÖDD: I Polen, flyttade till Sverige 1985. BOR: I Stockholm. FAMILJ: Stor, både i Sverige och utomlands. FAVORITMAT: Gillar allt, helst närodlat och fräscht, alltid vackert serverat på finaste porslinet. Senaste favoriten är min dotter Katarinas surdegsbröd. ALICJA MENAR att mat aldrig kan ersättas med ett piller, eftersom maten är så komplex. Drömmen om ett piller som skulle ge alla näringsämnen och ett friskt liv avfärdar hon även av ett annat skäl, nämligen att det skulle göra att vi gick miste om glädjen att äta och umgås runt middagsbordet. Här är färgerna också viktiga – de tilltalar hjärnan; det blir helt enkelt vackrare på tallriken och roligare att äta. Alicjas uttalanden om hur man kan förebygga sjukdomar med sundare vardagsvanor bygger på många års forskning. Sedan 1987 har forskarna samlat in uppgifter om mat-, motions- och dryckesvanor från cirka 60 000 kvinnor och 50 000 män från Mellansverige. Några av de kvinnor som ingick i den äldsta gruppen när GÖR HELST PÅ FRITIDEN: Har ett stort intresse för konst och älskar att läsa. Letar upp marknader med frukt och grönsaker när jag är utomlands, en favorit är Mercato di Sant’Ambrogio i Florens, Italien. studierna började lever fortfarande; i år fyller de hundra år. – Det är fantastiskt roligt att följa dem som lever längre än genomsnittet. De kan verkligen lära oss vad som menas med en hälsosam livsstil. MÅNGA BÖRJAR intressera sig för sin egen hälsa först när de blir äldre, men enligt Alicja är det smart att tänka på det lite tidigare. – Åldrandet börjar samma dag som vi föds. Vår forskning visar att det är de