Buffé 1
ODLA HEMMA! It’s a cronut! Läs mer på sidan 7. Fy
ll en kruka med jord, häll på ett lager torkade gula ärter, fyll på med 1 cm jord. Vattna varje dag. Dags att skörda eſt er cirka 10 dagar, hälsar Maria Enarsson i Gävle. FRASKALAS! Det våras för våffeldagen. Gör smeten direkt på morgonen så är det enkelt att grädda på eftermiddagen. Och använd jäst, då håller våfflorna fraset längre. → Mejla smarta tips till mig. Om ditt tips publiceras får du fi na boken »Smarta sötsaker« av Ulrika Hoff er. Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Christina Sundien, Eva Hildén Smith Vårig frukost COLESLAW PÅ PIZZASALLAD – På något konstigt vis blir det oſt a sallad över när vi köper pizza. Nu sparar jag den och gör coleslaw, tipsar Matts Eriksson i Stockholm. Blanda med majonnäs, rivna morötter och senap. Smaka av med en nypa socker och ev salt. Solig dipp! HAVREFRALLOR Det kommer många alternativa mjöler att baka med nu. Buff és praktikant Daphne Perlmutter har provbakat snabba frallor. Godast blev de med bovetemjöl, men samma mängd rismjöl eller potatismjöl går också bra. Blanda 2 dl havregryn, 1 dl bovetemjöl, 1 dl fi berhusk, 2 tsk bakpulver och 1/2 tsk salt. Tillsätt 50 g smör i bitar och nyp ihop till en smulig deg. Rör ner 4 dl fi lmjölk. Blanda ihop. Forma 10 frallor. Grädda i 250°C 10 minuter. Mums! DIPPA MED FÄRG Sätt färg på hummusen med nyttig gurkmeja. Mixa 1 burk sköljda kokta kikärter, 3/4 dl tahini, 1 msk färskpressad citronjuice, 1/2 dl olivolja, 1 1/2 tsk gurkmeja, 1 krm sambal oelek, 1/2 tsk spiskummin. Smaka av med salt och späd ev med vatten om den är tjock. FIRA MED EXTRA FRAS Våff lor på jäst håller fraset längre. Och får mer smak om smeten får kalljäsa några timmar, tipsar Sanna Engerdahl i Stockholm. På morgonen: Rör ut 10 g färsk jäst i 2 dl kall mjölk. Rör ner 3 dl vetemjöl till en jämn smet. Tillsätt ytterligare 2 dl kall mjölk. Ställ i kylen. På eſt ermiddagen (eſt er ca 8 timmar): Ta ut smeten. Rör ner 100 g smält smör. Grädda som vanligt. Två böcker som lugnar magen Magen är i fokus i två nya böcker. Dietist Sofi a Antonssons kokbok »Lugn mage med god mat« vänder sig till den som lider av IBS, också kallad stress- eller ballongmage. Recepten bygger på kostmetoden Fodmap, som hjälpt många av Sofi as IBS-patienter. I korthet handlar det om att undvika vissa kolhydrater, som kan jäsa i tarmen och orsaka besvär. Varför blev det en kokbok? I matlagningen gäller det att ta bort bland annat vitlök, lök och gluten. Många tycker det är svårt att hantera det när de lagar. Alla frågade eſt er recept, så det fi ck bli en bok. Sjuksköterskan Maria Jernsdotter Björklunds bok »Hej mage« har ett mer resonerande perspektiv på varför så många i vår tid lider av magproblem. På ett lättfattligt och utförligt vis förklarar Maria matens väg genom kroppen. Boken bjuder på flera goda grötrecept. Kockknepet Lägg tinad fi sk i en rimningslag innan den lagas. Blanda 5 dl vatten, 2 msk socker och 2 msk salt till 4 fi léer. Låt dra 25 minuter. SNABBRIMMA FISK Tips från kokboken »Blå fi sk«, från MSC. Se även sid 5. Bovetemjöl är glutenfritt! smart! RABARBERCURD Koka 500 g skivad rabarber (gärna rosa) till mos i 1 ½ dl vatten. Pressa genom en sil i en rostfri bunke. Tillsätt 2 ägg, 2 1/2 dl socker. Ställ bunken i vattenbad. Rör tills det blivit en kräm, ca 15 minuter. Ta bunken från värmen. Sila om den inte är slät. Klicka i 50 g smör. Rör tills smöret smält. Låt svalna och ställ i kylen. Spartips! Våff eldagen 25/3