Buffé 1
BRUNCH Ich bin ein Berliner Berlinarna ses gärna
över en brunch på kafé eller restaurang. Här bjuder vi på brunchrätter inspirerade av många bra kaféer och restauranger i Kreuzberg. Recept Ellinor Jidenius, Daphne Perlmutter Foto Lisa Björner Styling Anna Wendt TOMATRELISH Currywurst är ett begrepp i Berlin. Här kryddar vi i stället tomatröran med curry och bjuder med korv. GER CA 3 DL Skala och finhacka 2 schalottenlökar och 2 vitlöksklyftor. Fräs lök, vitlök och 1 tsk curry i 2 msk olivolja i en kastrull utan att det tar färg. Dela, kärna ur och skär 4 tomater i grova bitar. Dela, kärna ur och finhacka ½ röd chilifrukt (t ex spansk peppar). Blanda ner tomater, chili, 1 ½ tsk rårörsocker, ½ tsk salt och 1 krm peppar i kastrullen. Låt småkoka utan lock ca 15 minuter. Tillsätt 1 msk finhackad persilja och ½ dl rödvinsvinäger. Låt koka ytterligare 1 minut. Låt svalna. Servera till korv, t ex wienerkorv. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i korven. Fräsch start! MÜSLIKAKA MED HONUNGSCRUNCH FÖR 6–8 PERSONER 5 dl havregryn 1 tsk bakpulver 1 tsk kanel 1 tsk vaniljpulver 2 krm salt ½ dl finhackade torkade aprikoser 2 ägg 1 dl honung 5 dl mjölk TOPPING »BAKED OAT« kallas frukosträtten på engelska. Tänk dig en kombo av gröt, pudding och kaka. Godast lite ljummen med bär och tjock yoghurt till. 32 B U F F É 3 • 201 4 ½ dl honung 2 msk rapsolja 1 dl frön, t ex pumpakärnor och sesamfrön 2 dl frysta bär olja till formen färska bär och matyoghurt till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ut blandningen i en oljad, ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. 2. Vispa ihop ägg, honung och mjölk. Häll över grynblandningen. 3. Rör ihop honung, olja och frön. Fördela röran över formen. Avsluta med att strö över bären. 4. Baka i mitten av ugnen i 30–40 minuter, tills allt har fått lite färg. Höj ev värmen till 225°C de sista 5 minutrarna. Låt svalna ca 10 minuter. Servera gärna med matyoghurt och färska bär. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd ren havre från t ex Semper eller Provena. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning och ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Alpro soya yofu naturell. Innehåller ägg.