Buffé 1
NYTT & HETT! Mars BUFFÉ FRÅGAR SVENSKA FOLKET Mat
på resan I mars besöker Buffé trendiga Berlin, en stad som är populär för weekendbesök. Nu har vi frågat vår läsarpanel hur viktig kombinationen mat & resor är. Jag väljer resmål som har spännande matutbud 73 % instämmer helt eller något Jag har det senaste året valt ett resmål främst för den goda maten 49 % instämmer helt eller något Jag önskar att Buffé gör en foodwalk i Köpenhamn 71 % instämmer helt eller något Jag brukar köpa med mig matsouvenirer hem 66 % instämmer helt eller något Jag reser gärna till Italien för den goda maten Mat & Resor buffés läsarpanel har svarat! 71% Vill veta mer om Köpenhamns mat. 66% Tar med sig mat hem från resan. En majoritet väljer Italien för matresan. 73% Kartillustration: Nina Olsson 63% Inspireras i sin matlagning hemma. Mackorna på Love food café i Stockholm är så långt ifrån plastad ostfralla man kan komma. Luftiga bröd fylls med långkokt kött, slaws, kimchi och chilistark srirachasås. Efter otaliga resor i USA har Fredrik Ekström och hans lika mackfrälsta kollegor förverkligat sin dröm. Varför ett mackställe? Svenskar äter mycket bröd, men mackorna är rätt trista, från limpan med ost till kaféciabattan med mozzarella och parma. Vi ville ändra på det traditionella förhållandet med 90 procent bröd och 10 procent fyllning, säger Fredrik Ekström. Varför sloganen »Make your own damn sandwich«? Gästerna bestämmer sin egen kombo utifrån olika långkok som toppas med såser, slaws, pickles. Parollen har vi lånat från 50-talets USA, när kvinnorna började förvärvsarbeta och protesterade HÅLLBART HAV Guide i fiskdisken Det är inte lätt att hålla reda på vilka fiskar och skaldjur som är okej att äta. En hjälp är WWF:s fiskguide, som nu uppdaterats för 2014. I guiden ser man vilka fiskar som får grönt, gult eller rött ljus. Årets fiskguide har skapat stor debatt genom att rödlista all nordhavsräka, utom den som fiskas i Barents hav. WWF anser att räkan hotas, bland annat på grund av att små räkor dumpas. Dessutom tycker WWF att vetskapen om hur mycket räkor det egentligen finns är dålig. Enklast när man handlar fisk är att spana efter märkningarna MSC, ASC och Krav. MSC står för vildfångad och ASC för odlad fisk från hållbara bestånd. Är fisken märkt med någon av de tre märkningarna är den automatiskt grön, enligt WWF. Fiskguiden finns att ladda ner i fickformat på wwf.se. Havsvänliga recept mot att serva männen. Vad innebär ert koncept? Vi gör snabbmat av långkok. Högrev, fläskkarré och grissida går på låg temperatur i ugnarna över natten. Att sedan lägga ihop mackorna går fort. Men är inte folk lite rädda för bröd nu för tiden? Vi märker inte mycket av det. Vill man inte ha bröd får man fyllningen »in a bowl« och äter med kniv och gaffel. Men det är fler som frågar efter veggo än undviker bröd. Var befinner sig mackan på statusstegen? De senaste årens trend med »fastfood de luxe« som pulled pork och hypen för hamburgare har banat väg för mackan. Folk har lärt sig att äta med händerna; det är rumsrent i dag, även på finare ställen. Kimchi, sauerkraut och chimichurri – ni blandar friskt på menyn? Vi väljer smaker vi tycker om, helt enkelt. Efter 2000-talets kocktrend med rena nordiska smaker och olika etniska kök har vi kanske gått varvet runt och är tillbaka på 90-talets crossover-tänk. Man vågar sätta ihop det man gillar, men utan att sätta någon etikett på det. I nya kokboken »Blå fi sk« bjuder juniorkocklandslaget på schysta recept. Boken fi nns att ladda ner som pdf på msc.org. Välj »svenska« i menyn. – Make your own damn sandwich, menar Fredrik Ekström på Love food café i Stockholm. På sidan 37 hittar du guiden till bästa mackan. B U F F É 3 • 201 4 5 73 % instämmer helt eller något Jag brukar besöka saluhallar och mataffärer när jag besöker nya länder 80 % instämmer helt eller något Jag reser ofta på storstadsresor för det spännande restaurangutbudet 54 % instämmer helt eller något När jag kommer hem lagar jag ofta något med inspiration från resmålet 63 % instämmer helt eller något Mackhimlen ligger på Söder MECKA MACKAN LHEJ ove food café! FOTO: LENNART WEIBULL