Buffé 1
Blålila egenskaper Blålila ingredienser Till exem
pel aubergine, blå druvor, blåbär, björnbär och svarta vinbär. Därför är de bra Flavonoider är namnet på en stor grupp antioxidanter. En del av dessa är kraſt igt blålila och kallas för antocyaniner. Dessa nyttiga ämnen fi nns till exempel i skalen på aubergine och blåa druvor. De är orsaken till att rött vin anses hälsosamt, men antocyaniner fi nns även i bär, till exempel blåbär, björnbär, svarta vinbär och jordgubbar. Antocyaninerna förstörs inte vid upphettning och tål att bli kokta till sylt. Att äta mer bär innebär minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom hos kvinnor. Antioxidanterna är en del av bärens inbyggda försvar mot solljus och andra yttre hot, och därför fi nns de främst i skalet. Äter man en deciliter blåbär eller andra små bär får man i sig mer skal och därmed mer antioxidanter än om man äter samma mängd stora bär som jordgubbar och druvor. BJÖRNBÄRSGLASS MED VIT CHOKLADSÅS & BLÅBÄR En lite nyttigare glass som går snabbt att mixa ihop. Lavendel är vacker att garnera med, men ta det försiktigt; den kan lätt bli lite dominant i smaken. FÖR 4 PERSONER 250 g frysta björnbär 2 äggulor 5 msk honung 1 dl färskost av philadelphiatyp 1 ½ dl vispgrädde 1 ask färska blåbär (125 g) ev torkad lavendel VIT CHOKLADSÅS 100 g vit choklad 1 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Halvtina björnbären. Mixa björnbär, äggulor, honung och färskost med stavmixer eller i matberedare. 2. Vispa grädden och rör ner i bärmoset. 3. Frys i en bunke minst 4 timmar. 4. Vit chokladsås: Grovhacka chokladen. Värm grädden i en kastrull. Rör i chokladen och låt den smälta. 5. Låt glassen stå i rumstemperatur ½ timme före serveringen. Skeda upp glassen. Strö över blåbären och ringla över såsen. Strö ev över lite hackad lavendel. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av färskost och grädde. Byt ut den vita chokladen mot ren mörk choklad av god kvalitet. Gör äggfri: uteslut äggulorna. Innehåller mjölkprotein. Små bär gör stor nytta Lila tips! ÄT SKALET! Nyttan sitter i blåa skal – fl er färger att frossa i ! Välj med ögonen Vitt Vita ingredienser Lök, vitlök, purjo, vitkål, blomkål. Därför är de bra Vitt är vackert, och trots sitt bleka yttre har även den vita färgen något att berätta om innehållet. Vitlök, purjolök, blomkål och lök innehåller ett ämne som heter allicin. Det är en svavelorganisk förening som skyddar växten från angrepp av skadedjur, och hos människan har den visat sig stärka immunförsvaret. Blomkål, vitkål och lök innehåller även så kallade indoler, som kan förebygga vissa cancerformer. Orange och gult Orange och gula ingredienser Morot, paprika, pumpa, broccoli. Därför är de bra En välkänd antioxidant heter betakaroten. Den har orange färg och syns tydligast i morötter men fi nns också i paprika, pumpa och andra rödgula grönsaker och frukter. Den fi nns även i broccoli och spenat. Där maskeras den av grönt klorofyll, men när växten vissnar brukar det gula bli synligt. Alfakaroten är en släkting till betakaroten som har fått större uppmärksamhet under senare år tack vare sina goda egenskaper i kroppen. Båda har visat sig förebygga sjukdomar som cancer och även förändringar i ögat som kan orsakas av solens strålar. B U F F É 3 • 201 4 25