Buffé 1
VÅRGRÖN SOPPA MED ÄDELOST Maxad soppa med broccol
i, ärter och spenat. Riktigt slät och len blir den i blender, men stavmixer går också bra. FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 250 g färsk broccoli 200 g frysta gröna ärter 100 g färsk bladspenat 9 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar ½ tsk sambal oelek finrivet skal och färskpressad juice av ½ lime olivolja salt TOPPING 1 avokado 75 g ädelost ½ msk färskpressad limejuice ½ dl rostade frön, t ex pumpa och solros GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka broccolibuketterna, skala och fi nstrimla stjälken (spara det strimlade till toppingen). 2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en kastrull. Tillsätt broccolibuketter, ärter och spenat. 3. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt koka ca 5 minuter. 4. Ta från värmen och mixa soppan med stavmixer eller i en blender. 5. Krydda med sambal oelek, limeskal, limejuice och ½ tsk salt. Späd eventuellt med mer vatten. 6. Dela,kärna och gröp ur avokadon. Mosa fruktköttet med ost och limejuice. 7. Toppa soppan i tallriken med oströran och strö över broccolistrimlor och frön. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen och ersätt osten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Gröna egenskaper Gröna ingredienser Mörkgröna grönsaker, till exempel grönkål, spenat, mangold, broccoli, rucola och ärter. Därför är de bra Rika på folat, mineralämnen och fi brer. Kalcium är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. I de gröna grönsakerna fi nns även K-vitamin, som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium. Folat är ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Det är viktigt att få tillräckligt med folat innan man blir gravid, eſt ersom det behövs för att fostret ska utvecklas normalt. Klorofyllkick! Grönt tips! Gröna blad som börjar sloka? Kör till juice i råsaſt scentrifugen tillsammans med frukt. 22 B U F F É 3 • 201 4